Bár a kezdetektől nagyobb érdeklődést vártak, azért nem elégedetlenek a műemlék-támogatási jegyek eladásával az emlékév-bizottság tagjai. Januártól már közel 300 ezer forint gyűlt össze, amit három belterületi emlékmű felújítására fordítanak majd idén, de akár a következő években is.

A mai Dózsa György utca végén álló kőkeresztet 1812-ben állították, egykoron a két község, Mosonszentjános és Pusztasomorja határát jelölte. A 18-19 században divatos, a zarándoklatok állomásaiként is szolgáló kereszteket általában a hívek közadakozásból emelték. Most ugyanilyen közadakozásra kérte a lakókat az emlékévet szervező bizottság, például a kőkereszt megmentéséért is.

Jánossomorja a megye egyik legtöbb szakrális kisemlékkel rendelkező települése, ezért sem volt egyszerű kiválasztani azt a hármat, amelyikre az emlékév keretében műemlék-támogatási jegyet bocsátottak ki januárban.

Az omladozó szentjánosi kőkereszt mellett a szentpéteri faluhatáron álló, a régi szentpéteri temető helyét jelölő kereszt hoznák rendbe. A valószínűleg az útépítések miatt bezárt temető helyén a XX. század elején emelték ezt a műemléket.

A lista tetején áll a régi szentjánosi temető kápolnája, ami mára erősen leromlott. Az 1831-es kolerajárvány során megnyitott mai temető mellett lassan eltűnt az itt álló régi, már csak a szoborfülke emlékeztet rá. Ezt a jegyek mellett egyházközségi és önkormányzati forrásból mindenképpen megújítják idén.

Lőrincz György, az Emlékév 2009 Bizottság titkára elmondta, az, hogy a másik kettő megvalósul-e ebben az évben, vagy majd csak a következőben, az attól függ, hogy mennyire lesznek adakozó kedvűek a jánossomorjaiak. „Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy kérjem a jánossomorjai polgártársaimat arra, hogy lehetőségükhöz mérten támogassák e jegyek megvásárlásával e szakrális kisemlékek felújítását.”

A műemlék-támogatási jegyek a város több elárusító helyén is kaphatók, a pénzt pedig egy közös alapba gyűjtik. A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány által kiadott jegyekből eddig 250-300 ezer forint jött össze. Egy emlékmű felújítása nagyjából 800 ezer és 1 millió forintba kerül majd, amit természetesen szakemberekkel végeztetnének el.

A város életében ez az első, műemlékvédelemre kiadott téglajegy-akció. Korábban a sportcsarnok építésénél kérték így a lakosok segítségét a nyolcvanas években.

HT

-hirdetés- -hirdetés-