Megfontoltan a forintokkal – ez lehetne Jánossomorja idei évi költségvetésének szlogenje. Már ha a képviselők szlogengyártással, és nem a mérlegfőösszegek számolgatásával lettek volna elfoglalva a legutóbbi testületi ülésen. A megbeszélésen a városi forintok mellett több érdekes ügy is napirendre került.

A meghirdetett időponthoz képest mintegy háromnegyedórás késéssel kezdődött az év első testületi ülése. A képviselők Major Mihály temetése miatt döntöttek úgy, hogy későbbre halasztják az esztendő legfontosabb napirendi pontjának, a költségvetésnek megtárgyalását.

A gazdasági válságra és a bizonytalanságra kiélezett testületi ülésen több képviselő és a város első embere is óvatosságra intett. A polgármester szerint erre azért van szükség, mert egyelőre senki nem látja, hogy mi várható, még önkormányzati szinten sem.


Szűk esztendő

Dr. Kurunczi Károly szerint az iparűzési adó terén 15-20 százalékos árbevétel-kieséssel mindenképpen számolni kell, hiszen ha a recesszió csak a két legnagyobb üzemünket, a Leiert és az AMB-t érinti, már biztosra vehető a csökkenés. Hasonló véleményen volt a témával kapcsolatban Luka János, a gazdasági bizottság elnöke is, aki óvatosságból 44 millióval kevesebb iparűzési adóval számol a tavalyi 300 millióhoz képest. A képviselőtől megtudtuk azt is, hogy az általános tartalék mintegy 29 millió forint, de e mellé ingatlaneladásból még folyhat be pénz. Szintén némi tartalékot képezhet a város kasszájában egy időre, hogy az egyesületeknek, civil szervezeteknek a juttatott éves összeg felét adják csak oda első körben. Ez alól azok sem kivételek, akik például egy-egy adott, dátumhoz kötött programra kértek támogatást.

Ameddig a takaród ér

Luka János szerint az idei évben az egyik legfontosabb feladat, hogy mindenki annyiból gazdálkodjon, amennyit év elején megszavazott számára a képviselő testület. A gazdasági bizottság elnöke a Német Kisebbségi Önkormányzatot hozta fel példának, amely tavaly év végén még 150 ezer forintot igényelt az eredeti tervekhez képest. Luka szerint hasonló esetek idén nem fordulhatnak elő egyetlen intézménynél és szervezetnél sem. Kifogásolta a JSE szponzori támogatásokból tervezett bevételeit is, amelyeknek már megvan a helyük az egyesület költségvetésében, bár egyáltalán nem biztos források. A vállalkozások bizonytalan helyzete és a munka nélkül élők számának várható növekedése is mind-mind óvatosságra int – mondta Luka János.

Borúra derű

A képviselők nem mindegyike volt borúlátó. Nemes Csaba egyenesen így fogalmazott: „Ennél rosszabb évünk ne legyen.” A tartalékok ugyan szerinte is fontosak, de a működéssel, mint mondta, biztos nem lesz gond.

A katolikus egyház által igényelt 4 milliós támogatást megpróbálta 3,5 millióra lefaragni a kulturális bizottság, mondván, ha minden szervezet szűkebbre húzza a nadrágszíjat, az egyházzal se tegyen kivételt a város. Ezt azonban a képviselők többsége nem támogatta. Balsay Sándor is a költségvetés pozitívumait emelte ki. Mint említette megnyugtató például, hogy a szabadidőparkra is sikerült mintegy másfél millió forintot elkülöníteni, valamint, hogy az önkormányzati utak szilárd burkolattal való ellátása is folytatódhat.

Mi a vége?

A különböző bizottsági megbeszélések hosszas vitái után a testület a téma nagyságához képest viszonylag rövid időn belül megtárgyalta, majd elfogadta a költségvetést, amely idén közel 1 milliárd 55 millió forint bevételt és kiadást jelent Jánossomorján.

Gyermekjogok

A gyermekvédelmi ellátásokról szóló helyi rendeletet is módosították a képviselők. Így sürgős esetekben, ha a késlekedés a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné, mostantól bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján adható a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jegyzőnő mindemellett felhívta az intézményvezetők figyelmét arra, hogy figyeljék a családokat, és azonnal jelezzék, ha a pénzt nem a gyermekre költik a szülők. Ebben az esetben ugyanis természetbeni juttatást kell adni, hogy a támogatás tényleg célba találjon.

Akik nincsenek itt

A díszpolgári cím és a tiszteletbeli polgár kitüntető cím adományozásáról szóló rendelet is napirendre került, amit minden bizonnyal nemrég elhunyt díszpolgárunk, Csasznyi Ferenc miatt vettek elő a fiókból a képviselők. A kérdés az volt, hogy az önkormányzat saját halottjának tekintse-e a város díszpolgárait, és hogy teljes egészében fizesse vagy járuljon-e hozzá a temetési költségekhez. Ezt a kérdést ugyanis az eddig élő rendelet a testületre bízta. Többféle variáció megvitatása utána a testület végül úgy döntött, nem lesznek saját halottai a városnak, és külön anyagi hozzájárulást sem adnak majd az érintett családoknak.

Mindent tudni akarok!

Az éves munkatervvel kapcsolatban Lőrincz György szorgalmazta, hogy a rendszeresen meghallgatott szolgáltatók sorába vegyék be a köztemetőket működtető vállalatot, a postát és a közútkezelő Kht-t is.

„Félénken fogunk kezet”

Az egyéb ügyek sorában több fontos téma is előkerült. Így a németországi illingennek kialakítandó testvérkapcsolatról is dönteni kellett, hiszen, mint a polgármester mondta, olyan sokszor érkezett felkérés a részükről, hogy ezekre mindenképpen reagálni kell. Több érvet is mérlegeltek, míg végül az elutasítás mellett döntöttek a képviselők java – hárman gondolták úgy, a kapcsolatot életre kell hívni, a nehézségek ellenére is.

Az elutasítás oka ugyanis elsősorban a gazdasági válság és a távolság. A németországi civil szervezetek működésének finanszírozása egészen más gyakorlat alapján működik – mondta Dr. Kurunczi Károly. Ott önfenntartóak, nálunk általában az önkormányzat támogat. A jelenlegi gazdasági helyzet azonban nem engedi meg, hogy az ilyen testvérvárosi kapcsolattal járó utakat, programokat a település pénzéből finanszírozzanak. Természetesen nem ellenzik, hogy a helyi civil szervezetek továbbra is erősítsék kapcsoaltaikat az illingeni barátokkal, ám ehhez városi támogatásra ne számítsanak.

Bulizni is engedd!

A szórakozás is napirenden volt. A jelenleg működő diszkónk volt a téma, amely ellen a lakók ismét szót emeltek. Érkezett aláírt és névtelen levél is. Finomabb és kevésbé udvarias formában, fotókkal illusztrálva. A kocsmában működő zenés mulatság ellen vagy mellette ugyan nem tehették le a voksukat a képviselők, ám abban mindenki egyetértett, hogy kell szórakozási teret adni a fiataloknak, mégpedig helyben. Kurunczi Károly azonban, hogy biztosra menjenek egy újabb zajszint-mérést javasolt, ezúttal városi kontóra.

Struccok elnapolva

Veres Dávid képviselő az utak javítását szorgalmazta, mivel, mint mondta sajnos ismét nagyon sok a kátyú, ezek megszüntetése pedig égető lenne. A polgármester egyetértett.

Nemes Csaba, ahogy korábban is előrevetítette, ismét felvetette, hogy a Klafszky tagiskolát be kellene hozni a Központi Általános Iskolába. Az okok között szerepelt az épület rossz állapota és az egyre romló eredmények. A képviselő úgy látja, nem lehet tovább struccpolitikát alkalmazni, lépni kell. E témával kapcsolatban hamarosan hosszas vitára számíthatunk. Ezt megelőzően azonban mindenkinek alaposan át kell gondolni a helyzetet – zárta le a témát a polgármester.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-