A pusztasomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület  farsangi bálja több mint százhúsz éves múltra tekint vissza. A tűzoltók a bál előtt díszmenetben vonulnak a mulatság helyszínére. Bár a rendezvény helyszíne egy kicsit megváltozott, a régi hagyományokkal nem szakított az egyesület, a filmművészeti klasszikust idézte a hangulat.

Nem tűzhöz vonultak a helyi tűzoltók szombaton: a hagyományos tűzoltóbálba indultak szomjat oltani. A felvonulást az idén kibővült járműpark vezette, de a nézelődők a helyi fúvósegyesületet és persze a nem biztos, hogy csak rétesért egyszerre lépő tűzoltókat is láthatták.

Telt házzal, távolról érkezett vendégekkel várta a bál megújult helyszíne az érkezőket. A felújítás alatt lévő volt vendéglő új köntöst, más funkciót kap ugyan, de a hagyományokat megőrizve helyet biztosított a tűzoltóknak.

Bencsik Zoltán, tulajdonos elmondta, mivel maga is tűzoltó volt, támogatta az egyesületet, hiszen a sok hasznukat látják a városban. Így segített abban is, hogy a felújítás alatt álló épületben rendezhessék meg a bált.

A hagyomány persze az Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjainak és támogatóinak jó hangulatára is vonatkozott. Bár régen cigány- és fúvószenével, akár három napig zajlott a bál, az idős tűzoltók azért elégedettek az idei rendezvénnyel is, de a fejlődő tűzoltó-egyesülettel sem különben.

Pápai László korábbi tűzoltóparancsnok, elmondta a járműpark bővülése, az önkormányzat támogatásai és a lakosság hozzáállása, elismerése is azt jelenti, hogy modern és megbecsült körülmények között működet az ÖTE Jánossomorján.

Az idén új telephelybe költözött egyesület egy második tűzoltóautóhoz is hozzájutott, de a versenyeredmények sem maradtak el. Az egyre népesebb ifjúsági csapat az elmúlt évek legnagyobb sikerével zárt, öt serleget nyertek, és az összevont vándorkupát is megkapták. Biczó Zsolt ifjúsági vezető hozzátette, reméli, hogy hasonló eredményeket érnek el idén is, bár a tavalyi évet megismételni nagyon nehéz lesz.

Jó hír, hogy az idei évben kevesebb tűz-és káresethez hívták a tűzoltókat, de a gyerekek felvilágosítására még több hangsúlyt fektetne az egyesület, hogy megelőzzék a gondatlanságból, vagy csínytevésből okozott tüzeket. A tervekből persze a felnőtteknél is akad.

Kránitz József, parancsnok elmondta, terveik között szerepel egy kismotorfecskendő megvásárlása is, a jelenlegiek ugyanis harmincöt-negyven évesek, amik a versenyeken, beavatkozásokon bizonytalanok. Van mire pénzt gyűjteni, ugyanis az eszköz ára három és négymillió forint körül mozog.

Az egyesület az önkormányzat támogatása mellett pályázatokra is alapoz, és a bál bevételét is a felszerelésre fordítják. De a lakosság is támogatja a tűzoltókat.

A tűzoltóbál a város egyik sajátos rendezvénye, nem véletlenül idén is kiváló hangulatban táncoltak kicsik és nagyok. Senkit nem ért meglepetésként, hogy hajnalig tartó, baráti hangulatú mulatsággal zárult a bál, és kezdődött egy új, munkás év a jánossomorjai tűzoltók számára.

Hauptmann – Veres

-hirdetés- -hirdetés-