Január elsejétől a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás minden településen, így várunkban is megszervezi a rászorulók házi segítségnyújtását. A most alakuló szolgálat ápolók és ápoltak jelentkezését is várja.

Mosonmagyaróváron a gondozónők naponta meglátogatják azokat, akik házi segítségnyújtást igényeltek. A szolgálat lehetővé teszi, hogy az idős vagy beteg emberek saját otthonukban segítséget kapjanak mindennapi teendőik elvégzésében. Ehhez hasonlóra Jánossomorján is lehetőség van, ám mostantól kiszélesítenék a tevékenységet.

A gondozónők segítenek például a takarításban, a bevásárlásban, a hivatalos ügyek intézésében és a háztartás vezetésében is. Sokszor azonban elég néhány jó szó is.
Az ellátást egy formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, amihez jövedelemigazolást és a háziorvos szakvéleményét is csatolni kell. Ez alapján állapítják meg, ki hány órában veheti igénybe a segítséget.
Takács Istvánné gondozónő elmondta: – „Egy nap 6-8 gondozottat látogatunk meg, van akit egy héten egyszer, van akit kétszer, van akit naponta kétszer is. Segítünk például a reggeliztetésben, a reggeli felöltözésben, tisztálkodásban, az ételtálalásban, a gyógyszer odakészítésben.”
Jánossomorján a betegek és idősek házi gondozását eddig a helyi Idősek Klubja munkatársainak segítségével oldották meg. A kistérségi társulás azonban átvállalta ezt a feladatot, és így széleskörűbbé is teheti majd a szolgáltatást.
Csiba Erzsébet az Egyesített Szociális Intézmény vezetője elmondta: „A térítési díj jövedelemfüggő, tehát ez azt jelenti, hogy jövedelemigazolás alapján az intézmény vezetője állapítja meg az összeget, amit személyi térítési díjnak hívunk. Ez ötszáz forintnál kevesebb lehet, több nem”
Jánossomorján jelenleg 7-8 olyan ember van, aki várja, hogy hozzá is csengessen a gondozónő. Erre a posztra egyébként helyi egészségügyi vagy szociális ápoló végzettséggel rendelkező jelentkezőket várnak. A rendszerhez bármikor, bárki csatlakozhat és természetesen átmenetileg is lehet segítséget kérni a mosonmagyaróvári alapszolgáltatási centrumtól. További információk Jánossomorja honlapján és képújságunkban.

MK

-hirdetés- -hirdetés-