A német nemzetiségi önkormányzat évenként egyre több rendezvénnyel várja a helyi lakosokat, melyek között a szórakozás is kiemelt szerephez jut. Sváb- és Zenészbállal kezdődött idén a báli szezon Jánossomorján.

Kék szalaggal átkötött rozmaringgal, a németség jelképével köszöntöttek minden vendéget az első Sváb- és Zenészbálon.
Wally János, Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy gyerekkorában volt sváb bál Jánossomorján, ezért a hagyomány felelevenítésének ötlete már régebbi, de a megvalósítása eddig nem történt meg. „Idén úgy döntöttünk, hogy mindenképpen kezdjük el, és természetesen ebből hagyományt is szeretnénk teremteni.” Így már a jövő évi bál időpontján is bejelentette a vendégeknek.

A mulatságot a Tititá Néptánccsoport nyitotta meg, a Jánossomorjai Fúvószenekar kíséretével előadott sváb táncokkal és fellépett a pázmándfalui mazsorettcsoport is több különböző koreográfiával.
A jánossomorjai báli szezon első rendezvénye a németség kultúrájának, ételeinek és zenéjének megismertetését is célul tűzte ki: sváb ételeket is felszolgáltak, a fúvószenekar pedig német tánczenét játszott. Az ételek között töltött hús és párolt káposzta is szerepelt, ám az ígért töltött káposzta elmaradt.
„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a helyi németség meg tudja mutatni magát.”- mondta Wennesz József Károly, a Jánossomorjai Fúvósegyesület elnöke. „Azt szokták mondani, hogy nagyon jó, hogy ha együtt vagyunk, együtt dolgozunk, de szórakozzunk is együtt. A fúvós zene és a németség között pedig elválaszthatatlan a kötelék” – tette hozzá.

Főleg a helyi németséghez tartozók és a fúvós zenekar hozzátartozói báloztak, de a környékről is érkeztek a mulatságra, így majdnem kilencvenen szórakoztak együtt. A szervezők viszont szeretnék, ha jövőre még többen vennének részt a rendezvényen.

A tombolatárgyak között több helyi vállalkozó és magánszemély felajánlásait nyerhették meg, a fődíj pedig egy élő birka volt.

A farsangi időszak végéig, február 24-ig, szinte minden hétvégén farsangi mulatsággal várja valamelyik helyi szervezet tagjait és a szórakozni vágyókat a városban.
I-VV

-hirdetés- -hirdetés-