Elsősorban nem a gazdátlan kóbor kutyák jelentik a problémát Jánossomorján, hanem a napközben utcára engedett ebek.  A bolyongó kutyákat senki sem kedveli, sokan tartanak tőlük, akár a Klafszky tagiskola 5. osztályos tanulói.

Sokszor láthatunk városunkban falkákba verődött kóbor kutyákat, akik talán a gyerekekre nézve a legveszélyesebbek. Ezért döntöttek úgy a mosonszentpéteri tagiskola 5. osztályos tanulói, hogy egy nagyobb project keretében felhívják a lakosok figyelmét a kutyák felelősségteljes tartására. Szinte minden gyerek beszámolt olyan esetről, amikor egy-egy kóborló ebbel akadt dolga. Többek között egy plakát készítésével és kihelyezésével szeretnél elérni céljukat, hogy ne legyen annyi kóbor kutya az utakon. Emellett, szintén a project keretében az iskolaudvar kerítésének felújítása is megtörtént, az Önkormányzat segítségével.

A város vezetősége a győri Xantus János Állatkert két sintérével kötött szerződést, miszerint a gyepmesterek több mint 50 ezer forintért, havi két alkalommal, esetleges hívás esetén még egyszer kiszállnak, és hurokkal befogják az ebeket. A kóborló kutyák nagy része azonban nem gazdátlan, a tulajdonosok egy-egy befogás idejére bezárják őket, így a probléma megoldatlan marad. Szintén lehetőség van arra, hogy amennyiben a gazda szeretne megválni a kutyától, kétheti élelemmel ellátva leadja őt a győri állatkertben.

Megoldást jelenthetne a máshol is bevált chipek használata, ez azonban a tulajdonokra nézve jelentene némi kiadást. Fehér János, a Jánossomorjai Kutyaiskola vezetője szerint az első befogásnál, a chip leolvasásánál figyelmeztetés, a következőnél komoly büntetés illetné a tulajdonost. Úgy véli, így mindenki meggondolná, milyen körülmények között tartja a házikedvencet.

A Menedék Állatvédő Alapítvány helyi tagja, Gémes Erzsébet is próbál segíteni a valóban gazdátlan, akár sérült kutyáknak is. Évente akár 50 kutyát is befogad, akiknek megpróbál befogadót találni. A kutyák fényképe felkerül a honlapukra, innen örökbe lehet őket fogadni, legvégső esetben pedig Ausztriában helyezik el őket. Elmondta, a továbbiakban azonban nincs lehetősége otthon tartani az árva ebeket, támogatásra, néhány kennelre lenne szüksége, hogy folytathassa tevékenységét.

Minden nyilatkozó elmondta: tőlünk nyugatra hagyománya van a kutyatartásnak, míg nálunk sokszor láncra verve, embertelen körülmények között tartják az ebeket.  Amíg az emberek felfogása nem változik, az egyetlen megoldást a büntetés jelentheti, hiszen aki az állattartási rendeletnek nem megfelelően tartja a kutyát, jogszabálysértést követ el, és akár harmincezer forinttal is bírságolható.

HE

-hirdetés- -hirdetés-