Január 22-én, a Magyar Kultúra Napjával indul a 2009-es emlékév programsorozata. Ekkor jelenik meg az Örökül Hagyva című jánossomorjai fotóalbum. Ugyanakkor a megyei ünnepségnek is helyet ad Jánossomorja.

Jánossomorján tartja Magyar Kultúra Napi ünnepségét a megyei önkormányzat január 22-én, csütörtökön, a művelődési házban. Ekkor kezdődnek meg Jánossomorja jubileumi emlékévének programjai is: Bemutatják az Örökül Hagyva című fotóalbumot, melyben régi jánossomorjai fotográfiák, köztük életképek, képeslapok találhatók, és a város mai arcát is láthatjuk. Az emlékév programjai között továbbá főutcai faültetési akció, városfejlesztési konferenciák és nyáresti, szabadtéri rendezvények is szerepelnek. Műemlék-jegyeket is vásárolhatnak a lakosok hamarosan, mellyel szakrális kisemlékek, vagyis szobrok, képoszlopok felújítására gyűjtenének a szervezők.

Mint azt Lőrincz György, az Emlékév 2009 Bizottság titkára elmondta: műemlék-támogatási jegyet bocsátanak ki, ennek megvásárlásával támogathatják azt a három műemléket, amiket kiválasztott a bizottság. Ezek egytől egyig szakrális emlékek, azok, amelyek a legrosszabb állapotban vannak: Így a mosonszentpéteri faluhatárban álló kereszt, az Altes Friedhofs-kreuz, a Dózsa György utcai kőkereszt és a régi szentjánosi temetőkápolna, vagyis a Dózsa György utcában, a Strecker-háznál álló kápolna. Ebből az utóbbi az, amelyik a leginkább veszélyben van jelenleg, így ennek felújítása a legfontosabb. A hamarosan már megvásárolható “téglajegyek” 500, 1000, 2000, 10.000 és 50.000-es címletekben kaphatóak majd.

HT

-hirdetés- -hirdetés-