Úgy tűnik, rendeződtek a Leier Hungária Kft. helyi üzemében az országos vihart kavart táppénz ügyek – mondta a helyi üzem vezetése. Hozzátették: az év végével elbocsátották azt a néhány embert, akikkel nem voltak megelégedve, de még néhány hétbe telik, míg az egész cégcsoporton belül orvosolják a felmerült problémákat.

A Leier cégcsoport 2008-ban elemzést végzett, összehasonlítva ausztriai és magyarországi telephelyeiket, és kiderült, a betegszabadságok aránya jóval magasabb nálunk. A vezetés állítja, többen indokolatlanul vesznek ki betegszabadságot, többmillió forintos kárt okozva ezzel a cégnek. A táppénz ideje alatt ugyanis tizenöt napig a teljes fizetés nyolcvan százalékát, később pedig egyharmadát a cég fizeti dolgozójának. Az így kifizetett pluszköltségek a helyettesítési bérekkel együtt októberig majdnem 30 millió forintot tettek ki az elmúlt évben a Leier Hungáriánál. A cég ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz is fordult nemrégiben, és mint korábban elmondták televíziónknak: a cégcsoport el is bocsátott már több dolgozót is, akik szerintük nem tettek meg mindent a cégért, esetleg többször mentek 2008-ban táppénzre úgy, hogy kihasználták a betegszabadságot pihenésre vagy idénymunkára.

A jánossomorjai üzemben állítják, a felmerült gondok óta megtesznek mindent, hogy elejét vegyék a betegségeknek, alaposabban tisztítják a szociális helyiségeket és a hidegben meleg teát is adnak a dolgozóknak. Hozzátették, úgy látszik, hogy most a dolgozók is komolyabban veszik munkájukat.

A Leier cégcsoport most nem kívánt nyilatkozni az ügyben, ám azt ígérték: néhány héten belül tájékoztatják a JTV-t.
I.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-