A különleges hideg és az ónos eső miatt munkába álltak az úttisztító, sózó gépek városunkban is. Jelenleg is késnek a távolsági buszok, de este, a hidegebb idővel ritkulhatnak a járatok, ezért a helyi iskolából előbb hazaküldték a vidéki gyerekeket. Aki a szélsőséges időjárás miatt nehéz helyzetbe kerül, segítségért az önkormányzathoz folyamodhat.

Országszerte szélsőséges helyzeteket eredményezett az ónos eső, a havazás és a különleges hideg. A fő probléma, hogy a mínusz 5 fok alatti hőmérsékleten a sózás sem nyújt hosszú távú megoldást, hiszen hamar újra fagy a megoldott réteg.

Ami jár, az jár…

Megyénk nagyvárosaiban jelenleg csak Mosonmagyaróváron működik a buszközlekedés. Négy települést pedig el is zárt az ítéletidő a helyközi buszjáratok elől, ilyen környékünkön Albertkázmér-puszta és a Bezenye melletti Paprét. A délutáni órákban átlagosan húsz perc késéssel számolnak a buszok, de Jánossomorjára jelen pillanatban még mindegyik járat eljut, hiszen a 86-os főút jól járható. Az esti órák beköszöntével fordulhat rosszabbra a helyzet: Amennyiben tovább esik és a hideg sem enyhül, ritkulhatnak a járatok, esetleg le is állhatnak. Ám a Mosonmagyaróvár-Csorna vonalon a várakozások szerint fenntartható marad a tömegközlekedés.

Iskolai készültség

A buszjáratok nehézségeivel az iskolák is számoltak, több helyről hazaküldték a vidéki diákokat. Így tett a Körzeti Általános Iskola is, itt távolabb lakókat, a várbalogi, hanságligeti tanulókat hazaengedték. – „Estétől rosszabb lehet a helyzet, ezért a délutáni fogalakozások elmaradnak ma; a napközi is csak hellyel-közzel működik, hiszen csak azok maradtak az iskolában, akik felügyelet nélkül lennének otthon.”- mondta Bella Zsolt igazgató. Ha holnapra sem javul a helyzet, előfordulhat, hogy a vidéki gyerekekért nem megy ki az iskolabusz, illetve a Volán sem indít járatot. Ez esetben a helyi diákoknak lesz csupán tanítás.

Nagy a szórás

Jánossomorján is megkezdték a védekezést. Sóval kevert homokos aprókaviccsal hintik be a kisebb utakat az önkormányzat, a Szemes Művek egy munkagépe pedig a havas latyakot takarítja le az utakról. A főutakat természetesen a Közútkezelő Kht. munkatársai felügyelik.

A járdákat és a forgalmasabb intézmények, buszmegállók környékét is felszórják az önkormányzat dolgozói, erre alkalmas, környezetbarát és a díszburkolatokat is kímélő anyaggal. Ilyen szélsőséges időjárási körülmények esetén egyébként 8-10 ember állítható munkába a városban – mondta el Máró Antal településgondnok.

Póczáné Dr. Kovács Zsuzsanna jegyző e mellett felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy a háza előtt mindenki maga köteles gondoskodni a járdák járhatóvá tételéről.

Akad segítség

Komolyabb veszély ilyenkor az idősek fenyegeti. A helyi Idősek Otthona ugyan segít pár nyugdíjasnak a napi teendőkben, azonban nincs kapacitásuk arra, hogy az állandó személyeken kívül továbbiaknak is segíthessenek hasonló különleges helyzetben. Állandó házi segítségnyújtásban egyébként heten részesülnek a városban, míg az Idősek Otthonában nem egészen húsz főt étkeztetnek.

Dr. Kurunczi Károly polgármester azonban felhívta a lakosság, és különösen az idősek figyelmét, hogy aki akár a hideg, akár a csúszós utak miatt nehéz, megoldatlan helyzetbe kerül, forduljon az önkormányzathoz segítségért. – „Akár a gyógyszert kell elhozni, fontos vásárlást kell elintézni, akár a fűtetlen lakások miatt kerül bajba valaki, és nem tudja maga megoldani, értesítse az önkormányzatot, és mi igyekszünk segíteni.”

Háromszoros a balesetszám

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház baleseti osztályán megtriplázódott a betegek száma, rengeteg kisebb-nagyobb, a csúszós utak okozta sérülést kell ellátniuk az orvosoknak.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-