Modern hordozható EKG géppel lett gazdagabb a helyi orvosi ügyelet. A szerkezetre az ügyelet és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közösen pályázott a Német Szövetségi Köztársaságnál. A mintegy egymillió forintot érő orvosi műszernek a szívbetegségek megelőzésében juthat szerep Jánossomorján.

Akár életet is menthet az az új EKG gép, amelyet mostantól az ügyeletes orvosok használhatnak majd szükség esetén. Hasonló szerkezete ugyan már van az ügyeletnek, de ez a jelenleg forgalomban lévők közül a legkorszerűbb. Könnyen kezelhető, megbízható, és akár a beteg otthonában is használható.

Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos elmondta, elsősorban szívritmuszavar-analízisre használható a szerkezet, és a szívizom isémiás elváltozásaira, vagyis szívinfarktusos állapotok diagnosztizálására is alkalmas. Emellett egyéb más betegségek felderítésében, például a tüdőembóliánál is jól használható.

– Minél kevesebbszer kelljen használni – ezzel a jókívánsággal adta át Wally János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az eszközt a szombat reggeli, rögtönzött átadó ünnepségen. Mint mondta, a nemzetiségi önkormányzatnál rendszeresen igyekeznek olyan pályázatokon is részt venni, amelyek a város számára is hasznosak. Hiszen az itt élő németség életkörülményein javítva az egész város számára fontos dolgot tehetnek, hangsúlyozta.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is indul pályázatokon, mégpedig különböző diagnosztikai vizsgálatokra alkalmas orvosi műszereket és egy defibrillátort szeretnének nyerni.

Az új EKG készülék a nagyközönség előtt a tavaszi egészségnapon debütál, ahol más diagnosztikai eszközök mellett bárki kipróbálhatja.

MK

-hirdetés- -hirdetés-