Elsősorban a balesetveszély miatt tilos a helyi kavicsbányák jegére menni. Ez azonban úgy tűnik, hogy nem mindenkit tart vissza attól, hogy korcsolyázzon, vagy csúszkáljon a befagyott tavon. Aki rámegy, helyszíni pénzbírsággal büntethető, de akár szabálysértési eljárás is indulhat ellene.

A tartós hideg hatására nagy valószínűséggel befagytak a jánossomorjai kavicsbányák is, ugyanakkor egy ilyen jellegű tó sem télen, sem nyáron nem biztonságos. Természetes víz befagyott felülete akkor alkalmas téli sportokhoz, ha az már legalább tíz centiméter vastagságú. Egy kavicsbánya esetében ugyanakkor ezt nem tudják mérni, hiszen itt gyorsan változik a víz mélysége, így a képződött jégréteg is.

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna, Jánossomorja jegyzője elmondta, hogy a kavicsbánya nem alkalmas arra, hogy azon korcsolyázzanak. Az hirtelen mélyülése miatt olyan veszélyeket rejt ami miatt ez megengedhetetlen. Ugyanakkor 20 000 forintos helyszíni pénzbírsággal büntethető, vagy akár szabálysértési eljárás indítható az ellen, akit rajtakapnak, hogy a tó jegén tartózkodik.

Jánossomorján is felmerült az igény, hogy egy erre alkalmas területen jégpályát alakítsanak ki, ám ez a bányatavakon nem megoldható. Például a Lókertben kialakítandó szabadidőpark területe megfelelő lehetne egy csúszkálópálya kialakításához – javasolta Majorné Horváth Gyöngyi, aki azért is örülne egy helyi jégpályának, mert úgy látja, hogy például iskolai csoportok is szívesen csúszkálnának, korcsolyáznának helyben, akár testnevelésóra, akár délutáni foglalkozások keretében.

A nappali és éjszakai hőmérsékletingadozás és a jég tágulása miatt a jég könnyen megreped, az új jégréteg viszont már nem fagy olyan vastagra, mint a többi, így ezeken a részeken a jég könnyebben beszakadhat. A part menti nádas környéke is veszélyeket rejt, hiszen a növények hőt termelnek, ezért mindig melegebb a víz.

Hozzánk legközelebb a mosonmagyaróvári egyetem csónakázótaván lehet korcsolyázni, igaz ott is csak saját felelősségre lehet a jégre menni. Itt télen lezárják a tavat tápláló folyókat, valamint a veszélyes helyeket is elkerítik. Idén világítást szereltek fel, hogy sötétedés után is használható legyen a pálya. Napközben meleg italokat lehet kapni, és az idekészített lapátokkal önkéntesek tisztíthatják meg a tó jegét.
A legbiztonságosabb megoldás a győri kiépített korcsolyapálya, ennek hátránya azonban, hogy itt csak körben lehet korcsolyázni, játékra, csúszkálásra pedig nem alkalmas.

Szerencsére Jánossomorja kavicsbányáin már évek óta nem történt komolyabb baleset, de ez nem garancia a biztonságra, hiszen az ország nagyobb és a helyi kavicsbányáknál sekélyebb tavain is történtek már halálos balesetek. Inkább legyenek elővigyázatosak, és a kijelölt helyeken menjenek jégre!

I-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-