Idén havat nem hozott az újév, hogy elfedje Jánossomorja kül- és belterületén található illegális hulladéklerakókat. Ezeknek nem csak látványuk jelenti a problémát, a szemét környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

Járőrözés során több szemétlerakóra is bukkantak jánossomorjai rendőrök, városunk belterületén illetve környezetében is, ezért feltérképezték ezeket a helyeket. Nagy mennyiségű szemét található például a mosonszentpéteri temető mögött, az Andau és Várbalog felé vezető utak közvetlen közelében, illetve a 86-os főút mellett is.

A hulladék eredete több szálra is visszavezethető. Thury Jenő alezredes, őrsparancsnok elmondta, egyrészt rengeteg műanyag hulladékot találtak, ami valószínűleg a lomizásból élő személyeknek köszönhető. A felhasználhatatlan, és eladásra sem alkalmas dolgokat, elsősorban műanyagot az erdőszélen hagyják. Másrészt háztartási és kerti hulladékra akadtak, ami a – nem feltétlenül – helyi lakosoktól származik, helye a szeméttelepen lenne. Ezek mellett, feltételezhetően, külföldi állampolgárok is hozzánk hordják háztartási hulladékukat, büntetlenül.

Lakatosné Varga Márta, helyi lakos elmondta, szerinte csakis a büntetés segíthetne az illegális szemétlerakók megállításában. Valóban ez jelenthetné a megoldást, a tettes megtalálása, a szennyezés bizonyítása azonban nem egyszerű; ritkán akad olyan a szemétben, ami elvezetne a hulladék gazdájához. Az elmúlt évben mindössze két esetben tett feljelentést a rendőrség, helyi bírságokat azonban gyakran kiróttak, csikk és papírhulladék eldobása miatt.

A háztartási hulladékot a városunk határában lévő hulladék depóniában le lehet adni, körülbelül 2000 Ft köbméterenkénti árért, emellett konténer rendelésére is lehetőség van.  Településünkön évente két alkalommal szerveznek lomtalanítási akciót is, nagy sikerrel. Aki ennek ellenére mégis az erdőszélét választja, az kockáztatja, hogy feljelentsék vagy a környezetvédelmi hatóságnál, környezetszennyezés vádjával, vagy a jegyzőnél, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Akiről bebizonyosodik, hogy szabálysértést követett el, az minimum 30 ezer forint bírságra számíthat.

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-