Wennesz Károly és Rudolf Kleiner kapta a német nemzetiségi önkormányzat most létrehozott kitüntetését, amellyel a németség magyarországi fennmaradásáért, a helyi németek nyelvének és kultúrájának megőrzéséért végzett munkát ismerik el ezentúl minden évben.

 

A magyarországi németek emlékhídja, vagyis Ehrenbrücke der Ungarndeutschen. Így hívják a kitüntetést, amelyet az kaphat, aki tett valamit a Magyarországon évszázadok óta élő, de mára megfogyatkozott németajkú lakosság, esetünkben a szentjánosi illetve szentpéteri németek kultúrájának megőrzéséért, nyelvi, tárgyi, szellemi, történelmi hagyományainak fennmaradásáért. A díj nem más, mint egy aranyból készült kitűző, amely egy hidat ábrázol (helyi ötvös, Theiler Anikómunkája), szimbolikusan az ősök és a fiatal generáció, a múlt és a jövő közötti hídat. A nemzetiségi önkormányzat ezzel is igyekszik elősegíteni a ma már kisebbségben lévő és a magyar lakosságba erősen beolvadt németek újabb generációkban való továbbélését.

Wennesz Károly a Szentpéterről kitelepített németek és az itthon maradottak közötti találkozások megszervezésével érdemelte ki a kitűzőt és a díszoklevelet, amelyetvasárnap, a Német Kisebbségi Önkormányzat adventi ünnepségén adtak át, idén először. A nyolcvanegy éves Wennesz Károly, akinek édesanyja német, édesapja magyar volt, ma már nem tud és nem akar válaszolni arra a kérdésre, hogy magyarnak vagy németnek érzi-e magát inkább. A másik díjazott, az Ausztriában élő, nyolcvanhárom éves Rudolf Kleiner (aki családi okból nem tudott résztvenni az ünnepségen) két könyvet is írt Mosonszentjános történetéről.

A hagyományokhoz híven az idei német nemzetiségi karácsonyi ünnepségen is a Klafszky-tagiskola tanulói adtak elő német nyelvű karácsonyi műsort, zenélt a Jánossomorjai Fúvósegyesület, a pázmándfalui mazsorettcsoporttal együttműködve; Justina Janda is énekelt a közönségnek, de sváb táncokkal fellépett idén a helyi Titiá néptáncegyüttes, és a zeneiskola tanárai is.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-