Sok Ausztriában dolgozó magyar munkás tévesen hiszi csak, hogy be van jelentve: a munkáltatók megvezetik őket. Ezért is fontos, hogy maguk ellenőrizék helyzetüket, és jogaikkal is minél inkább tisztában legyenek. Szerdán a művelődési házban tartott ,Jövő a határtérségben című munkaügyi fórum ebben is segítheti a dolgozókat.

Ausztriában dolgozó munkások számára tart információs rendezvényt az osztrák és magyar szakszervezetetek együttműködéséből létrejött „IGR – Régióközi Szakszervezeti Tanács október 29-én, szerdán, 17-órakor, a helyi művelődési házban.

A tavaly ugyancsak itt tartott fórum sikere után ismét Jánossomorján kaphatnak választ az Ausztriában dolgozók munka-, szociális-, és adójogi kérdéseikre. Megtudhatják az új kollektív szerződések munkajogi rendelkezéseit. A legtöbb kint dolgozó munkás ugyanis ismeretei hiánya miatt elesik a neki járó juttatásoktól.

Dallos Bertold projektvezető-helyettes elmondta, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán be vannak-e jelentve. –„Ez ugye a munkáltató kötelessége, de sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy nem történik meg. Csak hitegetik a munkavállalót, hogy be van jelentve, minden rendben, közben pedig közel sincs így. Itt a rendezvényen arról is tájékoztatják a munkavállalót, hogy tudnak ők saját maguk utánanézni annak, hogy megtörtént-e a bejelentésük.”

A fórumon előadó jogi szakemberek a kollektív szerződés mellett a bérezésről, szabadságról, az adó- és szociális juttatásokról is beszélnek majd – természetesen tolmácsok is segítik a nézőket. Az előadások után a kérdések és ez egyéni problémák megbeszélésére is lehetőség nyílik.

Már tavaly is tartottak hasonló fórumot városunkban. Most azért választották újra e helyszínt, mert a térségben dolgozó ingázók számára ez a legkönnyebben megközelíthető település. A tapasztalatok szerint sokan megjelennek a szervezet rendezvényein, akár háromszáz főt is várnak szerdán a szervezők. A nagy érdeklődés mellett az IGR irodáit is sokan keresik fel egy-egy fórum után Eisenstadtban és Neusiedelben.

Az IGR – Régióközi Szakszervezeti Tanács az osztrák és magyar szakszervezeti szövetségek közös projektje, amely az Unió, az osztrák Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium és a magyar kormány támogatásával működik.

HT

-hirdetés- -hirdetés-