Októberben második lépcsőjéhez érkezik Jánossomorja vízbázis-kiváltását célzó pályázata, miután a tavaszi fordulóban sikerrel szerepelt a város. A magas Uniós támogatással, 300 millióból megvalósuló beruházás elnyerésére már nagy esélye kínálkozik. A következő ütem előtt azonban a lakossággal is megismertetnék a projekt részleteit, szerdán, 18-órakor a művelődési házban.

Jánossomorja ivóvízbázisának kútjaiból több is veszélyeztetett, nitráttal, ammóniummal és arzénnel. A jánossomorjai 5-ös kút csöveiben folyó víz például a megengedett határértéken túl tartalmaz ammóniumot, amit a többi helyi kút vizével hígítva tesznek fogyaszthatóvá jelenleg.  Bár a csapból folyó helyi ivóvíz teljesen egészséges, a veszélyezettség miatt a város már évek óta szeretné kiváltani vízbázisát, a tervek szerint a feketeerdei készletekhez csatlakozva.

Több éves sikertelenség után azonban tavasszal esély kínálkozott arra, hogy az Unió jóvoltából ide, a régi telepre új vízbázist csatlakoztassunk. A Környezet és Energia Operatív Program a második, utolsó fordulóba juttatta pályázatunkat. A második kör benyújtási időszaka január végére zárul le, bírálat jövő márciusban várható. A 300 millió forintos projektet siker esetén az Európai Unió mintegy 90%-ban támogatná.

Addig is fontos, hogy a terveket a lakosság is megismerhesse, így a város közmeghallgatáson mutatja be azt szeptember 24-én szerdán, 18 órakor a Balassi Bálint Művelődési Ház nagytermében.

Dr. Kurunczi Károly polgármester, elmondta, ha nem kötelezné a bemutatásra a pályázat kiírója az önkormányzatot, ők akkor is fontosnak tartják, hogy a lakosok tudjanak a beruházásról, megismerjék a részleteket, a határpontokat, egyáltalán azt, hogy mi lesz ennek a folyamata.

A készülő pályázati anyagban már a tervek várják a benyújtást. A munkálatok során a jelenleg az újrónafői elágazásig futó ivóvíz-hálózattól a jánossomorjai vízmű-telepig épülne ki a csatorna, ami nagyjából hét kilométeres szakasz. Ám a teljes hosszon, vagyis a Báger-tótól azonban nyomásfokozó állomásokat is létesítenie kell a kivitelezőnek, a meghosszabbodott vonal biztonságos működéséért. Ezzel a feketeerdei vízbázis vizét fogyasztanák a Jánossomorjai, Várbalogi és Albertkázmépusztai lakosok is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-