Még mindig kell útlevél, ha Ausztriába szeretnénk menni – legalábbis pár osztrák rendőr szerint. Nemrég egy jánossomorjai férfit bírságoltak meg, mint mondja, azért, mert útlevele helyett személyi igazolványával lépte át a határt. Az ügy azért is váltott ki nagyobb visszhangot, mert nem az első esetről van szó.

A júniusi labdarúgó EB alatt még jól tudták a leckét az osztrák határőrök, hiszen akkor az ideiglenesen visszaállított határőrizetet során Jánossomorján is igazoltatták az átkelőket: Az átlépéshez elég volt a személyi igazolvány is. Azonban egy jánossomorjai férfi két hete nem volt ilyen szerencsés. Őt, állítása szerint a hegyeshalmi kishatáron büntették meg az osztrák rendőrök, mert nem vitt magával útlevelet, csupán személyi igazolvány. Pedig már Uniós csatlakozásunk óta elég az új személyi igazolvány és a lakcímkártya, illetve a régi, füzet alakú személyi igazolvány is a határátlépéshez. Mégis ez már a második példa volt arra, hogy nem fogadták el a személyit: Júliusban egy soproni házaspár járt hasonlóan.

Az osztrák tartományi sajtóvivő egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről, azt állítja, a történtekről tőlünk értesült. Ami azért is furcsa, mert az általunk először felkeresett nickelsdorfi osztrák-magyar kapcsolattartási pont osztrák kollégái szerint ebben az ügyben csak ő nyilatkozhat. Az eset kivizsgálását e hét elejére ígérték.
A mosonmagyaróvári rendőrkapitányságon is megdöbbentek. Csokán Csabarendőrkapitány elmondta, a magyar fél most újra jelezte a szomszéd hatóságoknak, melyek azok az okmányok, amik a határ átlépésre alkalmasak, annak ellenére, hogy ezt már korábban is megtették, a szomszédoknak ismerniük kell a határátlépésre jogosító magyar okmányokat. „Véleményem szerint jogtalanul történt az jánossomorjai férfi megbüntetése. Ezt azért is mondom, hiszen ezeket az okmányokat kötelező lenne elfogadni a másik félnek is.” A kapitány szerint ezek az esetek csak annak köszönhetőek, hogy a schengeni csatlakozás óta még nem működik olajozottan a gépezet. Ezért, mint mondja, célszerű, ha még egy ideig nálunk van az útlevél is, ha a szomszédba utazunk.
A pórul járt állampolgár dolga ugyanis nem egyszerű, ha jogorvoslatért folyamodna. Kint a bécsi magyar konzulátushoz fordulhat, itthon az osztrák nagykövetséghez. De az is megoldás lehet, ha levelet ír németül az illetékes osztrák kapitányságra. A legfontosabb mégis az, hogy a büntetésre írassuk rá, hogy miért is rótták ki, különben nem tudjuk bizonyítani igazunkat.
HT
-hirdetés- -hirdetés-