Tizenkét nemzetiségi kórus adott tartalmas hangversenyt a mosonszentpéteri templomban, a német nyelvű szentmisén pedig a Jánossomorjai Fúvószenekar játszott. Nálunk ünnepelte idén a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa a Német Egyházzene Ünnepét.

Talán a solymári asszonykórus lépett fel az egyik legkülönlegesebb viseletben a szombat délutáni kórushangversenyen. De nemcsak öltözetükkel arattak sikert, hanem előadásukkal is. Csakúgy mint a többi fellépő kórus.

Öt nemzetiségi kórus érkezett Pilis környékéről. Ezeket a településeket kevésbé érintette az 1946-os kitelepítés, így jobban fent tudtak maradni a német dalok, a nemzetiség életéhez kapcsolódó szokások. A közelből Mosonmagyaróvárról, Hegyeshalomból, Máriakálnokról és a Győrből is jöttek fellépők, valamint Kőszeg és Nagykanizsa térségéből is hoztak dalokat. A német nemzetiségi kórusok két és fél órás hangversenyén már a kórustagokkal is szinte zsúfolásig megtelt a templom. Minden kar két dalt adott elő, majd közösen is énekeltek.

Egy ilyen kórushangverseny nemcsak a közönségnek szól, hanem a kórusoknak is lehetőséget ad, hogy egymást megismerhessék és így közösen őrizzék a német nyelvű énekeket.
„Egy kórustalálkozó kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás szempontjából is fontos – mondta Juhász Diána, a Solymári Német Nemzetiségi Asszonykórus karvezetője – dalokat tanulhatunk egymástól és az összetartozást is szimbolizálja egy ilyen rendezvény.”
Az egyházzenei ünnepet a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanács szervezi, amelynek feladatai közé tartozik a hagyományok, a kultúra és a zenei anyanyelv megőrzése és ápolása is.

Szauer Ágnes, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal osztályvezetője híradónknak elmondta, ő személyesen is látja a Országos Tanács dolgozóinak elhivatottságát. „Hogyha  ők nem kezdték volna el jó tíz évvel ezelőtt ezt a munkát, akkor ma már nagyon sok minden feledésbe merült volna. És nagyon jó hallani – tette hozzá –, például mikor a solymári asszonyok nyelvjárásban énekelnek, és hogy sok kórus, akik egyébként csak színpadon lépnének fel, újra az egyházi zene felé is fordultak.”

A hangverseny után Peter Mollner, Mosonszentjánosról kitelepített, jelenleg Ausztriában élő plébános celebrált német nyelvű szentmisét, amelyen a Jánossomorjai Fúvószenekar is közreműködött és természetesen az összes kórustag énekelt.

V.V.

-hirdetés- -hirdetés-