Több mint harmincan pattantak nyeregbe Jánossomorjáról az idei Radlertagon, azaz a közös, osztrák-magyar kerékpáros napon, vasárnap. Ez volt a tizenharmadik. Jánossomorja öt éve vesz részt a programban, de idén a helyi kerékpáros klub egy kicsit testre szabta magának az útvonalat.

A nagyjából harmincfős jánossomorjai különítmény vasárnap reggel kilenckor indult itthonról, hogy pontosan odaérjen Andauba, a Radlertag rajtjára. Az andaui polgármester köszöntője után pisztolylövés helyett idén tűzoltósziréna nyitotta meg a kerékpáros napot tízkor, az Andaui hídhoz vezető “Menekülők útja” elején.

Találtunk a résztvevők között olyanokat is, akik Alsó-Ausztiából érkeztek a Radlertagra. Azt mondják, hat éve mindig jönnek, mert tetszik nekik, hogy együtt kerékpároznak ilyenkor a magyarok és az osztrákok. “A társaság az, ami miatt jó. Idősek, fiatalok, mindenki együtt biciklizik, ez a szép benne.” – vélekedett egyikük.

Az Andaui hidat – amely az ’56-os menekültáradat fogadásával vált ismertté – a Radlertag alkalmából már az elmúlt években is megnyitották a túra résztvevőinek, amikor ez még zöldhatárnak számított, most azonban már szinte észre sem vették a bicajosok, hogy Ausztriából újra Magyarországra kerekeztek át, amikor a hídon átkeltek a Hansági-főcsatorna fölött. Nagyjából idáig tartott az osztrákok és a magyarok közös túrája, mert a híd után a jánossomorjai alakulat partizánakcióba kezdett, és ellenkező irányba indult: a sógorok jobbra, a mieink balra. Ők még beugrottak madarat lesni a szigorúan védett, és ennek megfelelően festőien érintetlen Király-tóhoz, ahova kivételesen beengedték őket a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrei. A tó közelében lévő frissítőpontnál aztán újra összefutottak az osztrákokkal, de a madárerdei pihenőhöz már megint elszórtan szállingóztak a bringások. A magyar csapat önmagában azonban végig összetartó egységet alkotott, a társasköri kerékpáros klub vezetőivel az élen. Ők Lőrincz Györgyidegenvezetésének köszönhetően többek között az Andaui hídról, a Király-tónál pedig a híresneves Hany Istókról hallgattak történeteket, sőt távolról még a szürkemarha-csordával is barátkoztak egy kicsit. És természetesen megkapták az ötödik pecsétet a kis túranaplójukba. Ők ugyanis a márciusi szezonkezdet óta havonta rendeznek egy túrát. A mostani 36 kilométeres kör már meg sem kottyant nekik. 

Strasser Zoltán, aki eddig mind az öt alkalommal ott volt, azt mondja, a Radlertag azért más egy kicsit, mert talán lehet néhány ismerőst szerezni az osztrákok között, de neki a szűk körűbb, “csak jánosi” túrák is nagyon tetszenek. “Ezek az osztrákok csak isznak, isznak, isznak. Mi meg inkább csak beszélgetni szoktunk megállni.” – árulja el nevetve.

A két legnagyobb létszámú csapat az andaui és a jánossomorjai volt, a másik két résztvevő település, Kapuvár és Osli a frissítőpontok kihelyezésén túl csak néhány biciklissel képviseltette magát. A jánossomorjai alakulatban viszont volt két halászi induló, akik már a helyi klub áprilisi túrájára is eljöttek. “Nagyon szívesen kerékpározunk, Halászin egy csoportot is vezetünk. Jó élményt nyújt, egyszerűen nagyon jól érezzük magunkat a mozgás miatt is.” – mondta Televíziónknak a házaspár.

A jánossomorjai csapatot a társaskör nem kerekező tagjai pörkölttel várták egy órakor a somorjai játszó- és pihenőparkban. Nekik két túrájuk lesz még ebben a szezonban, Radlertag pedig egy év múlva.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-