Már közel 150 vendégmunkás lakik Jánossomorján, és az alkalmi szállások száma is növekedik, hiszen jó kereseti forrást jelent a tulajdonosoknak – különösen, ha eltekintetnek néhány szabálytól. Főként ezt vizsgálták a múlt heti ellenőrzések során a hatóságok.

A rendőrség az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat térségi illetékeseivel és a helyi jegyző hivatallal karöltve végzett ellenőrzéseket a városban található vendégmunkás-szállásokon, ahol a lakókat, a szálláshelyek engedélyeit és a körülményeket vizsgálták.

Az ellenőrzés szükségességét a múlt havi képviselőtestületi ülésen vetették fel a testület tagjai, mondván, nem átlátható viszonyokat lehet tapasztalni a városban, és a lakosság biztonságérzetét is ronthatja a kialakult helyzet.

Nem találtak

A helyi rendőrök a személyi okmányok ellenőrzése során a rendőrség által keresett személyeket nem találtak, csupán a tartózkodási hely bejelentéseinél voltak hiányosságok, így felszólították a pótlására az illetékeseket. A munkaügyi papírokat nem vizsgálták ez alkalommal.

Szállásmesterek

Nagyobb hiányosságokat inkább csak a szállásadóknál tapasztaltak az ellenőrök. A lakórészek legtöbbje elsősorban higiéniai szempontokból hagyott kívánni valót maga után – nem voltak megfelelők a fürdési-tisztálkodási lehetőségek és nagy volt a zsúfoltság is. A kiadott albérletek papírjaival is akadtak gondok: Az egyik nagyobb szállásnál az épület használatba vételi engedélye is hiányzott, a vizsgálatot jelenleg is folytatják.

Hét-nyolc helyen

A rendőrségi becslések szerint nagyjából 150 fő vendégmunkás lakhat Jánossomorján, akik főként Románia magyar lakta területeiről, Kelet-Magyarországról és Észak-Magyarországról érkeztek ide. A munkások jó része a szomszédos Ausztriában dolgozik, másik részük környékbeli gyárakban, üzemekben vállal munkát. A rendőrség úgy tudja, a városban jelenleg 7-8 helyen adnak szállást az ide érkezőknek, irodaházakban, társasházakban, és családi házakban is.

Érzetek

“Kicsit nagyobb a füstje, mint a lángja az ügynek” – beszélt tapasztalatairól Thury Jenő alezredes, őrsparancsnok: “Nem azt látjuk, hogy a bűncselekmények száma összefüggésben lenne az ide érkező vendégmunkások számának növekedésével. A lakosság biztonságérzetét az idegenek jelenléte rontja, ez vezet a bizalmatlansághoz. E mellett tartanunk kell a jelenség gazdasági hatásaitól is, hiszen a vendégmunkások lejjebb nyomhatják a környéken a munkabéreket, ami további ellentéteket szülhet.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-