Osztrák befektetők révén épül meg Jánossomorján a szélerőműpark. A kijelölt területen összesen négy, egyenként két megawatt teljesítményű erőmű épül, amiket várhatóan szeptemberben üzembe is helyeznek. A 12 millió eurós beruházással évenként 15 000 tonna széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe.

Cégvezetők és politikusok aláírásával ellátott pergament helyeztek el az épülő szélerőműpark alapköveként szerdán délután a PEZ-raktár mögötti területen. Hamarosan a néhány kilométerre lévő mosonszolnoki tornyoknál több mint kétszer nagyobb, egyenként két megawatt teljesítményű szélerőművet állít fel osztrák befektetők segítségével a magyar beruházó cég.

A mintegy harminc szakhatósági engedély és a földtulajdonosi hozzájárulások megszerzése 2004 óta húzódott, majd a befektető személyében is változás történt. A beruházó Renerwind Kft. ugyanis társult az osztrák tulajdonú BEWAG (Burgenlandi Elektromossági Rt.) csoporttal.
Litresits Imre, a Regerwind Kft. magyar ügyvezetője a JTV-nek elmondta, hogy a 2007-ig húzódó engedélyeztetési eljárás után az osztrák BEWAG-hoz  tartozó AWP (Osztrák Szélenergia) csoportnak, és a Renerwind Kft-nek is gazdaságilag előnyös volt az együttműködés, és a kivitelezést valamint az erőművek üzemeltetésének lehetőségét már együtt fejlesztették tovább.
Az osztrák partner jelenlegi 10 szélerőműparkjában összesen 138 toronnyal rendelkezik, ez a burgenlandi erőművek 2/3-át jelenti. A cég első magyarországi beruházásához, a négy, egyenként két megawatt teljesítményű szélkerékbe az egyik legmodernebb technikát hozza.
Harald Kraus, aki a Renerwind Kft. osztrák ügyvezetője fontos szempontnak tartotta a beruházás szempontjából a személyes és időközben baráti kapcsolatot. Több tervet is megnéztek Magyarországon, és gazdasági, valami területi szempontból is Jánossomorját tartották megfelelőnek.
A négy torony évenként 17-20 000 megawatt energiát termel, ami 6000 háztartás éves villamos áram igényét elégíti ki. A szélerőművek által termelt áramot az áramszolgáltató kötelezően veszi át, és továbbítja a háztartásokba. A beruházás azonban a helyieknek is hasznot hoz.
„A helyi iparűzési adók bevétele az, ami konkrétan itt ennek a beruházásnak a pozitívuma az önkormányzat részéről” – mondta Kurunczi Károly polgármester. “Abban a reményben vágtunk mi neki, hogy nem fogunk négy szélerőműnél megállni, hiszen a rendezési tervünket igazítottuk hozzá. Más területeket is kijelöltünk, amik alkalmasak szélerőművek felállítására, hiszen ha nincs rendezési terv, akkor nem is indulhat a beruházás. Várjuk, és reménykedünk, hogy ebből a szélerőműparkból kinő még néhány szélerőmű.”
A helyi tornyok felállításának összköltsége 12 millió eurót, azaz több mint 3 milliárd forintot tesz ki. A befektető tervezi, hogy további szélerőműveket is épít Jánossomorja környékén, és Csorna mellett is folyamatban van egy beruházásuk.

V.V.

-hirdetés- -hirdetés-