A tavalyihoz képest több mint kétszer annyi fellépővel, és még nagyobb sikerrel rendezték meg az idei Táncstfétát szombat este. Az április 29-ei táncvilágnap tiszteletére tartott gála célja, hogy fellépési lehetőséget adjon mindazoknak a jánossomorjai gyerekeknek és felnőtteknek, akik táncot tanulnak vagy hobbiból tánccal foglalkoznak.

“Egy este a néptánctól a néptáncig” – ezzel a mottóval vezette be az est kitalálója és megszervezője, Kőhegyiné Jókuti Edit a Táncstafétát. A műsor ugyanis a kisiskolások produkciójával indult, akik a néptánc hangvételéhez híven kis népies színjátékot, jelenteket adtak elő, saját énekükkel kísérve. (Vezetőjük Gerdesits Szilvia.) A zárószámot pedig hasonló stílusban a helyi felnőttekből álló, nemrég alakult Tititá néptánccsoport táncolta, élőzenére. A kettő között pedig egy kétórás – ami a táncfajtákat és stílusokat illeti, rendkívül sokszínű – estet látott a mintegy 280 érdeklődő.
Az est háziasszonya nem szakemberként, csupán táncrajongóként hívta össze idén már másodszor a helyi táncosokat, hogy egy kellemes estét szerezzenek a jánossomorjai közönségnek ingyenes gálájukkal. „Arra gondoltam, hogy nagyon sok művészeti ággal foglalkozunk itt Jánossomorján, vannak fotókiállítások, irodalmi beszélgetések, és a táncosok kimaradnak a sorból, ezért próbáltam meg őket összeszedni.” – mondta a JTV-nek Kőhegyiné Jókuti Edit. Köszöntőjében arról beszélt, hogy a tánc anyaga a test, de forrása a lélek, és a lélekhez szól. Ráadásul minden ember életében ott van valamilyen formában.

A fellépők egy része a helyi művészeti iskola tánc tanszakán ismerkedett meg ezzel a művészeti ággal, Fekete Miklós és Fekete Angéla, a Győri Nemzeti Színház táncművészeinek keze alatt. Fekete Miklós idén ott ült a Táncstafétán a közönség soraiban. A művészeti iskolában ma már Gyűrűsné Hornyák Éva tanít táncot, két csoportja három számmal lépett fel, óriási sikerrel. Itt is bemutatták a majálison is látott számaikat a Cinita Wellnes Club lányai. Egyik újonnan szerveződött alakulatuk latin táncokat tanulgat, aktuális számukat merengének nevezik, és különlegessége, hogy még zene sem kell hozzá a gyerekeknek. (A szám közben megakadt a cédé, de a kislányok feltalálták magukat: úgy folytatták, mintha a zene eddig csak zavarta volna őket.) Visszatérő vendégnek számít Behringer Eszter és Varga István is, akik szintén Jánossomorján kezdtek táncot tanulni, de ma már a győri balettiskolába járnak, így a gála legképzettebb fellépői közé tartoztak, forogni legalábbis jól tudnak. A szentpéteri Klafszky-iskola diákjai, a táncba belekóstolni próbáló lelkes pedagógus, Gáspár Tünde vezetésével a keringővel, a polkával és – a bősárkányi Tündérfátyol Tánccsoport színeiben – hastánccal is kacérkodnak. Láthatta a közönség a Pulzus-egyesület jánossomorjai csapatát, illetve Biczó Flóra és Csizmazia Eszter dinamikus hip-hop duóját is. Emellett a mosonmagyaróvári Újhelyi-iskolából is érkeztek vendégfellépők, akik Orbánné Cser Zita tanítványai. Először Major Tamásénekére, a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera egyik dalára egy revüszerű koreográfiát adtak elő, és hogy teljes legyen a stíluskavalkád, a műsor második részében hip-hopoztak. Az est felfedezettje Töreki Sándor, aki részben autodidakta módon megszerzett tánctudásával lépett fel bámulatos önbizalommal és egy női sállal a derekán. A végén pedig néptáncolt is: egy szatmári legényest járt el teljesen egyedül a színpadon. Elismerő vastapsot kapott ő is.
Az est egyik legnagyobb sikere – a nagy számú néző mellett – az, hogy a tavalyi hatvan táncos után idén összesen 140-en léptek színpadra.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-