A megyei önkormányzat az Uniós pályázatok terén, Mosonmagyaróvár pedig ötmilliós anyagi támogatással segíti a rendőrséget. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes állománygyűlésen írták alá a mosonmagyaróvári rendőrnapon. Ahová a város kisebb és nagyobb lakosait is várták rendőri bemutatókkal.

A Győr-Moson-Sopron megyei és a mosonmagyaróvári önkormányzat is segítő kezet nyújt a rendőrségnek. A mosonmagyaróvári rendőrnapon két fontos együttműködési megállapodást is aláírtak ugyanis a felek a Flesh Károly Kulturális Központban rendezett ünnepi állománygyűlésen szerdán, a rendőrség napján, Szent György ünnepén. A megyei önkormányzat a közbiztonsági fejlesztéseket célzó Európai Uniós pályázatok terén támogatja a megyei rendőr-főkapitányságot.

Mint azt Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a nemrég megnyíló Európai Uniós pályázatokon önmagában a rendőrség, mint államhatalmi szerv, nem vehet részt, de ha partnerként önkormányzatot nyer meg, és vele közösen pályázik, akkor komoly összegeket nyerhet el.

Ön-részesül

A közös fellépés mellett a pályázati önrészek sokszor nehézségeket okozó előteremetésében is segítséget nyújt a megye közgyűlése a rendőrségnek. Ezzel akár 10 milliós források is megnyílhatnak a szervezet számára, mondta dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány, dandártábornok. „Ez egyrészt technikai fejlesztést tesz lehetővé, de nagyon fontos, hogy bűnmegelőzési célú fejlesztési forrásokhoz is hozzájuthatunk így, tehát óriási segítség számunkra ez az együttműködés.”

Tér- és rendszámfigyelő

Csatlakozva a kezet fogók sorához Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata szolgálati lakások terén is segítséget, és további 5 millió forintot ajánlott fel a városi rendőrkapitányságnak. A már több éves múltra visszatekintő támogatási kapcsolat idei részéből városi közbiztonsági és közlekedésbiztonsági fejlesztéseket céloznak meg.

Szabó Miklós Mosonmagyaróvár polgármestere elmondta: „A rendőrséggel közösen dolgozunk egy köztéri kamerás megfigyelőrendszer kiépítésén, illetve a már meglévők fejlesztésén. E mellett ebből az összegből szeretnénk bevezetni egy rendszámfelismerő rendszert, ami az utazó bűnözés lefüleléséhez, visszaszorításához nyújtana nagy segítséget.”

Egy kis hazai

Az ünnepségen a rendőrség és több megyei település, szervezet is elismerésben részesítette a megye különböző területein kiemelkedő munkát végző rendőröket, így a jánossomorjai rendőrörs két munkatársát is. Thury Jenő őrsparancsnok és Polyák János törzszászlós Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyzőtől vette át elismerését.

Bemutattak a rendőrök

Reggeltől azonban az épület előtt a különböző rendőri egységek odabent díjazott munkájának eszközeivel ismerkedhetett meg a lakosság. Az igen sikeres szirénázás mellett ráülhettek, megmászhattak, letapogathattak és megfigyelhettek kipróbálhattak mindent a kicsik és a nagyobbak is. Így a januárban integrálódott szervezet első közös bemutatkozó napján a rendőrségi feladatok mellett a határvédelem eszközeivel is megismerkedhetett a közönség. A legnagyobb népszerűségnek a kutyás bemutató örvendett. A drogkeresők sikeres gyakorlatait akár a rendőrség felderítő autójának éjjelátóján át is megnézhettek a szerencsésebbek.

E mellett a környezetvédelmi bűncselekményeknél alkalmazott helyszínelő autó technikai felszereléseit is megszemlélhették a gyermekek. Számukra külön tesztekkel is készültek a rendőrök: – A bűnmegelőzési osztályon belül működő környezetvédelmi szakvonal munkatársaiként fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már iskolás korban elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodásmódot. Ez próbáljuk mi is elősegíteni. – mondta a csoport egyik munkatársa.

Engedjétek hozzám…

Csokán Csaba a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta, februári kinevezése óta egyik fő célja hogy közelebb hozzák a rendőri tevékenységet az állampolgárokhoz. „Nyilvánvaló, hogy mi értük vagyunk és nem fordítva. Ezért e rendőrnapi rendezvényt is úgy igyekeztük színesíteni szakmai programokkal, hogy a lakosság belelásson a rendőrség bizonyos szolgálati területeinek néha embert próbáló munkájába.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-