Jánossomorja adott otthont a helyi és a nagyfödémesi nyugdíjas klub első idei találkozójának. A kirándulással és vidám műsorral egybekötött közös program egy évtizedes múltra tekint vissza, következő állomása a tervek szerint pedig egy közös felvidéki kirándulás lesz.

Tíz éves, sikeres együttműködést tud maga mögött a jánossomorjai Balassi Bálint Nyugdíja Klub és testvérszervezete, a nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjas Klub. A két szervezet közti kapcsolat kialakulása határon átnyúló rokoni szálaknak köszönhető, a jánossomorjai klub három tagja ugyanis nagyfödémesi származású, egykori kitelepített. Egyikük, és a Duna túl partján élő rokona kezdeményezéséből kiindulva 1998-ban együttműködési szerződést írt alá a két klub, aminek hatására 1999-től évente több alkalommal is találkoznak egymással.

A felvidéki vendégek már délelőtt Jánossomorján voltak, innen ebéddel egybekötött, rövid kirándulást tettek a szomszédos Mönchhof falumúzeumába, a két klub egymás meglátogatásakor ugyanis rövid túrákat is szervez a környék bemutatására. Szlovákiai látogatásaik során így például Nagyfödémes és az azt körülvevő Mátyusföld nevezetességei mellett több alkalommal jártak már a Tártában, illetve a Kárpárok más részein, tudtuk meg Egervári Tibornétól, a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub elnökétől.

Nemcsak vendégként, hanem fellépőként is részt vett a nagyfödémesi klub a délutáni műsoron, vegyes karuk magyar, illetve egy szlovák dalt is elénekelt. A jánossomorjai idősek kórusa Pollák Anita vezénylésével több, ismert slágert adott elő, majd a nézőközönség bevonásával névnapja alkalmából dallal köszöntötték Egervári Tiborné, Emma nénit.

A két klubot kezdetben összekötő rokoni szálak mára tovább erősödtek, és újabb baráti kapcsolatokkal is kiegészültek, mondta el Renczes János, a vendégek vezetője, aki maga is kötődik Jánossomorjához, nagyapja ugyanis egykoron Mosonszentpéteren élt, ő maga pedig gyakran látogatott ide gyermekkorában.

A rendezvényen Nagy Péter, a Győr-Moson-Sopron megyei Pannon Nyugdíjas Szövetség elnök is részt vett, beszédében a számítógép és az internet nyújtotta lehetőségekre hívva fel a figyelmet. Mint mondta, bár idősek, de még mindig nem öregek ahhoz, hogy a hagyományos nyugdíjas programok mellett ezeket az újdonságokat is megismerjék, amik lehetőséget nyújtanak a nyugdíjas évek teljes körű kihasználásához és minél kellemesebb eltöltéséhez.

A délután folytatásaként a már szintén nyugalmazott zeneiskola-igazgató és muzsikus, Pollák Ferenc szórakoztatta a résztvevőket, akik a könnyű esti vacsoráig tánccal, illetve beszélgetéssel töltötték meg a művelődési ház nagytermét. A két nyugdíjas egyesület tervei között a hagyományos, kirándulásokkal tarkított találkozókhoz híven szerepel egy többnapos, felvidéki vártúra is, melyen a nagyfödémesi klub látja majd vendégül a Jánossomorjáról kiutazó időseket.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-