Több ezer harckocsilövedéket találtak a mosonmagyaróvári várban. E mellett a hozzájuk tartozó tankokat, de katonai replőgépeket, sportautókat, és világháborús csatajeleneteket is felfedeztek az Európa egyik legjobb makett kiállítására érkező látogatók.

678 kiállító, több mint 50 kategória, 1249 versenyző makett, és, ami nem látszik, a hozzájuk szükséges nagyjából 6000 ecset, 13000 tégely festék és 37 ezer munkaóra. Ezzel nyitotta meg kapuit a 12. Nemzetközi Makett Kiállítás és Verseny a mosonmagyaróvári Nyugat-Magyarországi Egyetemen, a várban – amit a közönség nagy erőkkel azonnal be is vett.

Az asztalokon különböző méretarányokban vonult fel a történelem. A repülés első, valóban felemelő pillanataitól a legmodernebb harci repülőkig, a római hódításoktól  a  két világháború hadszíntereiig. A néha csak gyufásdoboz méretű, milliméternyi darabokból álló makettek több hónapon át, aprólékos munkával készülnek, és általában nem kevés egyéni kreativitás szükséges ahhoz, hogy ötletes eredményt lássunk.

A versenyt a még 1994-ben alakult Mosonmagyaróvári Makett Klub indította útjára, és mára Európa három legjobbja között tartják számon a rendezvényt. Marcel von Hobe, az egyik legnagyobb (900 főt számláló!) holland makett építő egyesület fiatal tagja például, mint mondja: pár fanatikus társával évente két-három alkalommal vesz részt külföldi kiállításokon, de a mosonmagyaróvárit kiemelkedőnek tartja, mind színvonalát, mind nagyságát tekintve.

A nívós megmérettetésre évek óta közel húsz országból érkeznek vendégek, köztük például Kandadából, Angliából és Bulgáriából is. Egresi András főszervező szerint a sok látogatót is remek határon átnyúló kapcsolataiknak köszönhetik. „Nagyon sok baráti szál fűz bennünket Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, de más országokba is, és ez a barátság eredményezi ezt a ma látható tömeget.”

A modelleket előzsűrizés után értékelte a zsűri. Mint mondják, a világban két tendencia uralkodik a makettezés terén. Valahol a tárgy részletes technikai bemutatására, valahol pedig a művészi kivitelezésre, a valósághű festésre helyezik a hangsúlyt. A helyi értékelő bizottság, pont a versenyzők nemzetközi mivolta miatt, egyesíteni próbálja a két értékelő szemléletet.

Európa egyik legerősebb mezőnye található jelenleg Mosonmagyaróváron, összegzett a zsűri. Épp ezért szigorú szempontok alapján értékelték a kiállítás darabjait, amik között több, nemzetközi díjakat elnyert makett is volt. De a profik mellett a kezdők is hasznos tanácsokat hallhattak.

Vadász István, a zsűri elnöke elmondta, az elsők között egy bíró azt nézi meg egy repülőgép-modellen, hogy megfelelően-e a szárnyaknak a végbeállítsa, ami a repülőgép stabilitását adja meg, és utána áttérnek egyből a festés korhűségére, valósághűségére. Tehát minden kezdőnek ezeket érdemes figyelembe vennie – mondta.

A kis katonák között azonban életnagyságú megfelelőik is feltűntek. A Life History hagyományőrző egyesület ugyanis a kiállítás mellett az eredeti méretekben is bemutatott pár második világháborús egyenruhát, gyalogsági fegyvert és felszerelést azok kedvéért, akik a kicsivel nem érték be. Mindezek saját készítésű, korhű, pontos másolatai az akkor használt eszközöknek. Bár a találkozóra egy hazai, házi építésű, életnagyságú, működő Tigris I-es harckocsit is vártak, ám az elakadt valahol útközben – bizonyára az arra közlekedők nem kis meglepetésére.

Az egyesület az ország egész területéről a sorai között tud tagokat, harci bemutatókra kiállításokra járnak. A nevezetes, éves csobánkai játékok után legközelebb a tavaszi tatai hadijátékokon szerepelnek.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-