Több mint negyven kisgyermeknek nem jut hely ősztől az jánossomorjai óvodákban, derült ki a héten zajlott beíratások során. Az új csoport indítását azonban jelenleg nem támogatja a helyi önkormányzat.

Az Aranykapu óvoda vezetői irodájába egy kerekedő hasú kismama viszi be tipegő kisgyerekét. A kedden és szerdán zajló beiratkozás után derül ki pontosan, hányan is járnának jövőre a helyi óvodákba, ami évek óta sarkalatos kérdés a helyhiánnyal küzdő intézményben. A pici játszogat és kameránkat figyeli érdeklődve, míg az anyuka az adatokat diktálja Schwartzné Varga Mónika intézményvezetőnek. A következő rubrika előtt kicsit megtorpan. A munkahely. Csak akkor tudjuk bevenni a gyermeket, ha csoportot indítanak – mondja aztán, a választ hallva. Erre a válaszra mindkettejük számított, ám sok más szülő, akik igazolni tudják, hogy dolgoznak, nem. Mégis megkaphatják.

Létszámstop

Sok szülő szembesült ezzel a mondattal, amikor csemetéjét szerette volna felvetetni a jánossomorjai Aranykapu óvodába. A héten tartott beiratkozás után kiderült, Szentjánoson a 100 helyre 116-an, míg a szentpéteri 50 helyre 68-an szeretnének bejutni. (Az ő szüleik mind munkáltatói igazolást is fel tudnak mutatni)

Mellettük még további 9 gyermek édesanyja nem tud munkavállalói igazolást felmutatni, így gyermekük nem kezdheti el idén az óvodát, még napi négy órában sem. Egy 2002-es önkormányzati döntés szerint ugyanis a kiscsoportba azok a gyerekek járhatnak, akiknek édesanyja igazolni tudja, hogy napi nyolc órában dolgozik. A szabály szellemisége szerint a GYES-en lévő, vagy feketén dolgozó anyukák nem részesülhetnek az önkormányzati intézmény segítségében. Az ő gyerekeiknek egy évet várniuk kell.

Dr. Kurunczi Károly polgármester beszélt erről az érvényben lévő testületi döntésről. De hozzátette, a középső csoportos, illetve nagycsoportos gyermekeknél természetesen már nem így él a rendelkezés. Őket, ha dolgozik az anyuka, ha nem, az önkormányzat természetesen felveszi.

Évelő probléma

Részben ez is okozta az idei, több mint negyven fős többletet. Tavaly ugyanis összesen 21 gyermek kényszerült otthon maradni a munkáltatói igazolás hiánya miatt. Idén – a mellett, hogy, talán a rendelkezés hatására, e szülők munkáltatói igazolást is hoztak – e gyerekek már középsős korúak, így kötelező lenne bevenni őket az óvodába. Szentpéteren például jelenleg 50 fős lehet a létszám, azonban az iskolába ballagások után csak öt hely üresedik meg. Viszont tavaly 12 kisgyermeket utasítottak el, akiket idén, középős korúakról lévén szó, fel kellene venni az óvodába.

Schwartzné Varga Mónika, óvodavezető is dilemma előtt áll: „Most akkor a tizenkettőből ötöt felvehetünk, és ebben még egy olyan sincs, akik most szeretnének először beiratkozni április elsején és másodikán, ami 16 kisgyerek. Tehát nekik úgymond esélyük sem lenne az óvodára, hogyha nem lesz csoportnyitás.”

Csoportterápia

A csoport indítását a szülők is szorgalmazzák. Szerintük a középsős, de a kiscsoportos gyerekeknek is igencsak indokolt lenne az óvodába járás, hiszen meg kell tanulniuk a közösségi szabályokat.

Kissné Pintér Renáta gyermekét valószínűleg szintén nem veszik majd be az óvodába. A fiatal anyuka elmondta stábunknak, gyermekének a közösségbe való beilleszkedés miatt lenne szüksége az óvodára, ugyanúgy, mint más kortársainak is. ”Ha nem tanulják meg a beilleszkedést, úgy gondolom, a tanárnőnek is nehéz lesz majd elsősként átvenni őket az iskolában. Nem beszélve arról, hogy egy 3-4 éves gyereknek csak a többi gyerek között kell felnőnie, és meg kell szokni a közösséget.”

A kicsiknek a helyes étkezés mellett például a rendrakást, a mosakodást, de a többiekkel való helyes viselkedést is meg kell tanulniuk. Az óvónők tapasztalati szerint minél később kerül be a gyermek az óvodába, annál nehezebb ezeket a szabályokat kialakítani, és annál kevesebb idő jut az iskolához szükséges értelmi képességek fejlesztésére.

Felbocsátják

Az óvoda hamarosan a képviselőtestülethez fordul két csoport indításának kérelmével. Ez csoportonként nagyjából hét millió forint többletterhelést jelentene, függően természetesen a felveendő pedagógusok korától és így fizetésétől. Két-két óvónőt, egy dadát és a két csoporthoz szükséges eszközöket kellene ugyanis pluszban finanszíroznia az intézménynek. Az így összesen nagyjából 15 millióra rúgó összegnek a 40%-át állja csak az állami normatíva, így a városnak körülbelül 9 milliót jelente a csoportok indítása.

A népesség-nyilvántartás szerint 2010-ig marad ez a magasabb gyermeklétszám Jánossomorján. Attól az évtől ugyanakkor a törvény kötelezővé teheti a kiscsoportosok felvételét is az óvodákba – mondják az óvónők.

Hauptmann Tamás

Helyreigazítás

Korábban cikkünkben azt írtuk, a csoport indítása hét millió forinttal terhelné meg a városkasszát. Valójában az egy csoport indításához szükséges 7 millió forint szinte kétszereződik két csoport esetén, így közel 15 millió forintról beszélünk, tájékoztatott az önkormányzat.  Ennek csupán 40% százalékát állja az állami normatíva. Tévedésünkért elnézést kérünk!
JTV szerkesztősége

-hirdetés- -hirdetés-