Két jánossomorjait is találunk a között a 300 vidéki rendőr között, akiket ideiglenesen Budapestre helyeztek, kisegítve a létszámhiánnyal küzdő fővárosi kapitányságot. A helyi őrs létszáma ezzel hétre csökkent, ám a feladatokat így is maradéktalanul ellátják, mondta a parancsnok.

Összesen 300 vidéki rendőrt, köztük két jánossomorjai tiszthelyettest helyeztek a héten Budapestre, átmenetileg segítve a Budapesti Rendőr-főkapitányság létszámgondjain. A főváros ugyanis jelenleg mintegy 1300 fős rendőrhiánnyal küzd. Bencze József országos rendőrfőkapitány mindezt azzal indokolta: a rendőrség és a határőrség integrációja a fővárosban nem váltotta be a reményeket létszám tekintetében, nem érkezett ugyanis elég ember a budapesti állományba.

Budapest te csodás

Három határ menti megyéből összesen 300, Győr-Moson-Sopronból 150, Vas megyéből 90, Nógrádból pedig 60 rendőr teljesít három hónapig szolgálatot Budapesten. Többen április elsején kezdik meg munkájukat, de egy részük már kedden megérkezett a fővárosba. A felvezényeltek a frekventált közterületekre kerülnek majd: a nagyobb pályaudvarok, a belváros, a Budai Vár, a Blaha Lujza tér, illetve 2-es és 3-as metró, valamint a kisföldalatti vonalára. A fővárosba vezényelt rendőrök három hónapig maradnak, ám az egyelőre még kérdéses, hogy következő turnus érkezik-e.

Nyugaton változatlan

A két jánossomorjai tiszthelyettes áthelyezésével a jánossomorjai rendőrőrs létszáma átmenetileg hét főre apadt. Thury Jenő alezredes őrsparancsnok szerint, bár természetesen nőhet a helyi kollégák terhelése, a feladatok ellátása nem szenved kárt. Ráadásul a mosonmagyaróvári rendőrséggel is szorosan együttműködnek, így, ha szükség van rá, a szomszéd kollégáktól kérhetnek segítséget.

A határnyitással megemelkedett ugyan a helyi rendőrség feladata, amit a környéken mostanában elszaporodó házalásos besurranások, és az utazó bűnözés is jeleznek, ám a parancsnok emlékeztetett rá: Az őrs felállítása előtt négy-öt körzeti megbízott dolgozott Jánossomorján, így a hét kollégával sem jelenthet gondot a szolgálat.

Bár a rendőrörs tavaly szeptemberi, ünnepélyes átadásán még 20-22 fős őrsöt ígértek a megyei vezetők, a hamarosan idekerülő, még Mosonmagyaróváron dolgozó három nyomozóval együtt is mindössze tizenkettő – tehát ténylegesen kilenc – a létszám.

Az őrs parancsnoka azonban bizakodó: Reméli, hogy növekszik még az állomány, hiszen az integráció miatti mozgások még nem fejeződtek be a szervezetnél. Célja egyébként, hogy, mint azt a korábban kilátásba helyezték, hogy 24 órás szolgálatot vezethessen be a városban.

Együtt működőbb

A helyi rendőrség a polgárőrséggel is szorosabbra fűzné a kapcsolatot. Mindezt a parancsnok a polgárőrség szerdán tartott évindító gyűlésén mondta. Szerinte a jövőben erősíteni kell az együttműködést a két, egy székhelyen működő szervezet között, mind az információáramlás, mind a közös szolgálatok tekintetében. Ugyanakkor megköszönte a polgárőrök eddigi munkáját, kiemelve, hogy több alkalommal is nagy segítséget jelentettek a helyi rendőrségnek.

Többől jobban

A Jánossomorjai Polgárőr Egyesület jelenleg 43 tagot számlál. Az elmúlt egy évben szinte az összes helyi rendezvényt biztosították, felügyelték a hétvégi szórakozóhelyek környékét, többször segítették az iskolába menő gyerekek főúton való átkelését, több rendőrségi akcióban is közreműködtek, és múlt hét óta a pénzt szállító postások biztonságát is felügyelik.

A szervezet tavaly még 1.9 milliós önkormányzati támogatásból gazdálkodott, melyből sikerült egy autót, és télikabátokat is vásárolniuk. De, bár kevesen, de szívesen támogatták helyi vállalkozók, magánszemélyek is a polgárőröket egy-egy tankolás erejéig. Idén a támogatási összeg 2.3 millióra emelkedett, melyből az egyenruhák egységesítését és egy irodai számítógép vásárlását tervezik a tagok. Idei legnagyobb céljuk a közhasznú egyesület cím megszerzése, ami a támogatások növekedését is eredményezhetné.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-