Az elmúlt napok hideg időjárásával megkezdődött a korcsolyaszezon, ám a jég nem csak a pályákra, hanem a tiltott helyekre is kicsábítja az embereket. A Jánossomorja környéki tavakon is egyre többször jelennek meg a csúszkálók, sőt, a jánosi kavicsbánya jegén külön pályát is kialakítottak maguknak a jégkorongozók, korcsolyázók.

Aki csúszkálás nyomaira számít a szentjánosi kavicsbányához érve, az meglepődhet: nem csak lékhorgászok vájatai, cipő- és kerékpárnyomok fogadják. Legalább huszonötször tíz méteres, letisztogatott korcsolya- és jéghoki pálya áll a tavon. Kicsit arrébb azonban a jégen átfutó, kéklő csíkok jelzik, hogy a páncél nem mindenhol egyforma vastag. A jégtükröt három helyen is mintha repedés szelné át, igaz most már keményre fagyva. Talán így erősödik a jég.

Jégre teszik

Délután kettő tájban még csak páran merészkedtek a jégre. Ők, bár tudják, hogy tilos, mégis bátran csatolják fel a korcsolyát. Egyikük elmondja, szükség lenne egy helyi pályára, hiszen nagyon sokan járnak ki ide, és szeretnek korizni. Nem érti, miért nem lehet mondjuk télre jégpályává alakítani városunkban egy-egy kisebb betonpályát. Vagy akár ellenőrizni rendszeresen helyben, hogy elérte-e a megfelelő vastagságot a jégborítás, és engedélyezni a biztonságos korcsolyázást.

„Legközelebb csak Mosonmagyaróváron, a vár előtti tavon korizhatunk, de az sem kijelölt pálya. Olyanért egészen Győrig kell menni.” Aki pedig nem tudja megfizetni, folytatja nyilatkozónk, az vagy lemond a korizásról, vagy a tilosba merészkedik.

Bánja tó

A bányató tehát télen sem felejteti el nyári problémáit. Akkor fürdeni tilos, most korcsolyázni, viszont a közelünkben, akár a jeget, akár a habokat szeretők csak itt találnak szórakozást.

Ahhoz, hogy a jég elbírja a rajta siklókat, legalább 10 centiméter kell hogy legyen. A szakemberek ugyan csak a folyókon mérik a jég vastagságát, mégis, amikor valószínű, hogy a nagy tavakon is megvan már a kellő réteg, ide is kimennek az emberek rendszeresen.

Már a jánossomorjai hivatalos körökben is felmerült, hogy jól jönne egy jégpálya helyben, ám a bányatavaink hirtelen mélyülése miatt ezt nem oldható meg biztonságosan. Kijelölt pálya még Mosonmagyaróváron sincs, a Báger, illetve a Vár-tó csak saját felelősségére használható. A legbiztonságosabb megoldás így a kiépített győri korcsolyapálya.

Jégtábla a kapu alatt

Megkérdezettjeinket most azonban elrettentik a jól látható repedések. Amik, mint mondják, pár napja még nem voltak itt. Még a jégpályára is bekígyózott az egyik. „Bátrak voltunk, mert nagyon hidegek voltak a napokban, de ahogy hízik a jég, az is okozhat repedést, úgyhogy inkább rá sem megyünk most jégkorongozni”- mond le a téli sportról alanyunk és kis családja.

Idillettancia

Három után aztán megélénkül a tó. Két csoport is siklik a havon. Emitt fiatal srácok, kicsit beljebb többek között kisgyerek és apukája, sőt, egy kutya is szalad a pálya jegén. Igazi család idill. Lenne, ha…

– Csak nehogy a rendszámunkat is felvegyék – beszélgetnek stábunkról hangosan a mosolyogva felénk tekintgető emberek. Vannak, akik a partra húzódnak a lencse láttán, vannak akik csúszkálnak tovább. Magunk is kicsit zavarban vagyunk.

Hideg tények

A jégre merészkedők ugyanis Jánossomorján szabálysértést követnek el. Bár a tó környékén egyelőre egy megdőlt, rozsdás „fürödni tilos” tábla látható, ez magában hordozza a jégre menés tilalmát is, mondta Póczáné Dr. Kovács Zsuzsanna jegyző. A hazai jogszabály úgy rendelkezik, hogy csak ott lehet a jégen tartózkodni, ahol ezt külön engedélyezik, és a jég vastagsága, minősége is megfelelő. A jánossomorjai rendőrség ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy járőrözéseik során a helyi tavakat is útba ejtik. Bár a kialakított, és láthatóan kipróbált jégpálya eddig valahogy elkerülhette a figyelmüket.

A part alatt…

A veszély azonban máshonnan is fenyegetheti a korcsolyázókat, hiszen az enyhébb idő, de akár a hirtelen hideg is okozhat repedéseket a jégen, mint ahogy az a jánosi bánya jegén is látható. A jég vastagsága sem mindenhol azonosa vizeken. A part menti növényzet környékén, illetve a víz alatti áramlatok miatt egyes helyeken vékonyabb, így veszélyesebb is lehet.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-