Bár december elejére ígérték, csak január végén adják át az új városi könyvtárat. A késés oka, hogy az átalakítás során előre nem látható hibák kerültek felszínre 97 éves épületnél.

 

Lőrincz György igazgató szerint szerencse, hogy az átalakítás során fény derült a hibákra, így a korhadt gerendák például nem később okoztak drága gondokat. Szerinte pár hét késés egy ilyen komoly átalakítás során nem különösebb gond.

A megye első vidéki mozijaként átadott, majd sokáig a német kisebbségi önkormányzat birtokában lévő épület új szigetelést, szellőző- és világítórendszert kapott. Az összesen 25 millió forintos munkálatok után gyermekkönytárral, hat számítógéppel, csoportmunkákra alkalmas külön térrel, és 20 ezer kötettel várja majd az olvasókat.

Szomorú változás, hogy az átalakítás után a pusztasomorjai fiókkönyvtár állománya is beköltözik majd Szentjánosra. Ám itt már alig tíz látogatóval számoltak eddig is, az iskola megszűnése óta ugyanis lényegesen lecsökkent a beiratkozottak száma.

A két hetes költözés és bútorozás után az épületet január 22-én, a Magyar Kultúra Napján vehetik birtokba a látogatók. Ekkor mutatják be az új Jánossomorjai Füzeteket, és adják át a Jánossomorja Kultúrájáért díjat, immár az új könyvtárban.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-