86 ajándékcsomagot osztottak szét és ezzel több mint 230 embernek sikerült örömet szerezni Jánossomorján a városi karácsonyi ajándékgyűjtés során. De további 230 helyi lakos is örülhetett, hiszen pont ennyien zsúfolódtak be a gyűjtést lezáró gálaműsorra a művelődési házba. Szerencséjük volt, az elmúlt évek egyik legtartalmasabb karácsonyi műsorát láthatták.

 

Az egészségügyi és szociális bizottsága által rendezett karácsonyi gyűjtésen az önkormányzat által felajánlott 120 ezer forint mellé további 54 ezer gyűlt össze az advent alatt. Ebből élelmiszercsomagokat készítettek a szervezők, hogy segítség a rászoruló családokat. E mellett rengetegen érkeztek élelmiszercsomagokkal is. A saját készítésű befőttektől az étolajig rengeteg felajánlás érkezett mind magánszemélyektől, mind cégektől, összességében közel 250 ezer forint értékben. Az ajándékokat már szerdán eljuttatták a családokhoz, hogy még a karácsonyi asztalra is juthasson a csomagok tartalmából.

Veres Dávid képviselő, a bizottság tagja és egyben az immár másodízben megrendezett gyűjtés ötletgazdája elmondta, kissé kevesebben adakoztak, mint tavaly, ám ennek az lehet az oka, hogy idén már nem kértek használt ruhákat, játékokat. Sokkal fontosabb a rászorló családok számára a mindennapi betevő, ezért döntöttek helyi szakemberek tanácsára az élelmiszerkiosztásnál. Az akció tapasztalatai azt mondatják, hagyománnyá válhat a karácsonyi gyűjtés a jövőben Jánossomorján.

A vasárnap esti gálaműsorral ünnepelte a város a karácsonyt, és mondott egyben köszönetet az adakozásért. A művelődési házban rendezett estet a Jánossomorjai Felnőtt Színjátszókör szervezte, de több segítőre is találtak. A műsorban így mellettük fellépett még az iskola kórusa, a helyi zeneiskola növendékei és a Cintia Wellness Club és a Kármentő Egyesület is.

Az előadás előtt népzenével, forralt borral és süteménnyel várták a korábban érkezőket, a műsorban pedig karácsonyi dalokat és meséket is hallottunk. A színjátszósok kiváló monológjaikban arról beszéltek, kikre is kell emlékeznünk még a karácsonyi gyertyák meggyújtásával. Az est fénypontja Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül című elbeszélésének dramatizált változata volt.

A gála minden szempontból sikert aratott. Sablonmentes, gondolatébresztő műveket hallottunk, mind az énekek, mind a versek, mesék kiválasztása alapos munkára vall, az előadók pedig többszörösen kiérdemelték a nagy tapsot. A gála talán legnagyobb értéke mégis az lehet, hogy széles összefogással jött létre, minden helyi csoport hozzátette a maga kis részét, és egy nagy egészet hoztak így létre. Remélhetőleg nem utoljára.

Ajándékozás a lakásotthonban is

Idén is karácsonyi ajándékkal köszöntötte Jánossomorja önkormányzata a Liget utcai családi otthon gyermekeit. A város Jézuskája által hozott fenyőfát, és az alá kerülő csocsóasztalt Kurunczi Károly polgármester adta át a kis lakóknak.

Mint a polgármester mondta, az önkormányzat igyekezett eddig is segíteni az otthont, bár nem sok kérés érkezett hozzájuk. Bíztatta ugyanakkor a vezetőket, bátran forduljanak mindennapi gondjaikkal a városhoz.

Az otthonban ugyanúgy, mint eddig, 12 gyermek lakik. Közülük négyen töltik be 18. életévüket jövőre, így nem biztos, hogy az otthonban, és egyben Jánossomorján maradhatnak. Ők azonban, bárhogy döntenek felettük a győri gyermekvédelmi központban, nem szeretnének elmenni. A polgármester a kis ünnepségen hangsúlyozta, minden Jánossomorjához kötődő fiatalnak igyekeznek segíteni helyben maradását.

A 2005 nyarától működő helyi lakásotthon egyedülálló a hasonló megyei létesítmények között, mert lakói kiváló kapcsolatot ápolnak a település polgáraival, intézményeivel, mondták a lakásotthon vezetői.

HT

-hirdetés- -hirdetés-