Kijátszották a jánossomorjai gazdákat. Több helyi gazdálkodó szerint ugyanis nem értesítették őket egy szeptember 17-i földárverésről, így nem vehették meg évek óta bérelt földjeiket, amik ráadásul igen alacsony áron keltek el. A földet szerzők azonban állítják: a kárpótlási eljárás szabályosan zajlott le, a háborgó gazdák tévednek.

 

A depóniával szemben fekvő Tóbi liget környékén közel húsz család bérelt évek óta földet az erdészettől. Bár december 31-ig érvényes bérleti szerződésük van, nemrégiben értesültek róla, hogy jövőre már nem gazdálkodhatnak itt. Szeptemberben ugyanis, tudtuk nélkül értékesítették az itteni szántókat.

Ifjabb Fördős Gábor gazdálkodó elmondta: “Hivatalosan még a mai napig nem kaptunk arról értesítést, hogy ezt a földet a talpunk alól kihúzták, és megszűnt a bérleményünk.” Sokuk ugyanakkor már több tízezer forintos munkálatot fordított a földre, aminek most kérdéses a sorsa.

A gazdák nehezményezik, hogy nem értesítették őket a szeptember 17-i licitről, ahol kalapács alá kerültek a földek. Annyit megtudtunk, a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján szerepelt a licitre való felhívás, és az illetékes szervezetek internetes oldalain is megjelent az új időpont. A “kijátszottak” felháborodtak azon is, hogy az általuk bérelt földeket az éves bérleti díj háromnegyedéért, hektáronkénti 15 ezer forintért vették meg tulajdonosaik.

Tóth Sándor gazdálkodó felháborodottan úgy fogalmazott: “Itt nem licit volt, hanem kalap alatt elboronálták a dolgot. Hogy kik voltak ebben a főszereplők, azt majd meglátjuk hamarosan.” A károsultak harapós hangulatát az is fokozta, hogy úgy vélik, korábbi képviselőjük játszotta most ki őket. Az érintett területek privatizálása évek óta húzódik. A helyiek, Fazekas Imre vezetésével többször megpróbálták megakadályozni a licitet – sikerrel -, és árverés nélkül hozzájutni a földekhez. Ám nemrég kiderült, hiába a tiltakozás, a törvény a szándékukra nem ad lehetőséget. A gazdák szerint akkori szószólójuk erről azonban nem értesítette őket, most azonban részt vett a liciten.

Fazekas Imre visszautasította a vádakat. “Természetesen én ígértem az embereknek, hogy megpróbálom elrendezni: ezt a területet vegyék ki a licitből, a Nemzeti Fölalap bocsássa a gazdák rendelkezésére, vagy bérleményben vagy megvételre. De mivel sikertelenül zárult a kezdeményezés, és mégis megrendezték a licitet, ezek a lehetőségek elmúltak. Az árverés lezajlódott, külön értesítést már senki nem kapott, csak azok, akik korábban jogosultsággal rendelkeztek…” Tehát akik korábban regisztráltak, írásos értesítést is kaptak, a többieket viszont külön senki sem figyelmeztette. De fontos az is, a földekhez nem pénzért, csak és kizárólag kárpótlási jegyért juthattak hozzá a megjelentek, az alacsony árat pedig egy 1993-as törvényi lehetőség magyarázza. A licitálók közös megegyezése esetén alacsony, így aranykoronánkénti 500 forintos áron vásárolhatnak földet.

A bérleményüktől megfosztottak először a Hír Televízió Soroló című gazdasági magazinjában panaszolták el a történteket. (A műsor a másik felet nem szólaltatta meg, csak a gazdák sérelmeit mutatta be.)

Az üggyel a közeljövőben bővebben foglalkozunk a JTV képernyőjén.
V.D. – H.T. – W.A.

-hirdetés- -hirdetés-