Zalán Lajos, nyugdíjas tanár tartotta festménykiállításának megnyitóját vasárnap délután a Dicsőfi utcai Kozma Galériában. A kiállított képek között tájképekkel és csendéletekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Zalán Lajos 1938-ban született Kiskunhalason, tizennyolc évesen, gyakorló tanítóként került Pusztasomorjára. Tanítói képesítését később földrajz-rajztanári, majd iskolavezetői diplomával egészítette ki. Már a hatvanas években festőszakköröket szervezett településünkön, ahol előbb helyettesként, utána pedig tíz évig igazgatóként vezette a mosonszentjánosi általános iskolát. Negyvenhárom évig tanított Jánossomorján, 1999-es nyugdíjba vonulása után kezdett el újra aktívan foglalkozni a festészettel. Bár korábban már hét kiállítása is volt, nem szereti a művész megnevezést, szerényen csak rajtanárnak tartja magát.

A 25 kiállított kép olajfestékkel készült, témáját tekintve a csendélet és a tájkép a meghatározó. A képek közel háromnegyede új festésű, közülük sok ihletője alkotójuk nyári, kárpátaljai utazása volt.

A kiállítás Vízkereszt napjáig, január 6-ig tekinthető meg, hétfőtől szombatig, 10-től 17 óráig. A kiállított képek megvásárolhatóak, alkotójuk az ár 10%-át jótékony célokra fordítja.

 


Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-