Már biztos, december 21-én kibővítik a schengeni övezetet, csütörtökön megszületett ugyanis az Európai Tanács ez irányú döntése. Korábban két megelőző uniós testület is rábólintott a határok kinyitására, a mostani igennel minden akadály elhárult, hogy szabadon juthassunk át az Unió belső határán.

 

A végső szót Brüsszelben az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács, a bel- és igazságügyi miniszterek értekezletének keretében mondta ki. A csütörtöki hivatalos döntés megállapította, hogy a felkészültséget áttekintő schengeni értékelés sikeresen befejeződött. Véget ért a Schengeni Információs Rendszerre (SIS) vonatkozó helyszíni ellenőrzés is. Az erről szóló jelentés megállapítja, hogy a SIS a csatlakozó országokban megfelelően működik. A Bel- és Igazságügyi Tanács mostani ülése elfogadta a schengeni értékelő folyamat lezárásáról és a schengeni vívmányoknak az új tagállamokban való teljes körű alkalmazásáról szóló tanácsi határozatot – írja az origo.hu.

Határtalanul

Mindez azt jelenti, hogy szabadon, megállás és ellenőrzés léphetjük át a schengeni övezethez csatlakozott államok egymás közti országhatárait, bárhol. A döntést az elsők között üdvözölte Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, szerinte a határok megnyílásával ér véget az a folyamat, amely Európában a berlini fal 18 évvel ezelőtti leomlásával kezdődött – idézi az origo.hu.

Magas rangú ünneplők

A jelenlegi tervek szerint december 20-án éjjel Hegyeshalomnál sorompóbontással egybekötött népünnepély lesz. A külügyminiszter leszereli a sorompót, a miniszterelnök, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszter pedig leemeli azt – nyilatkozta a döntés után Brüsszelben Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

December 22-én délelőtt hivatalos ünnepséget tartanak ugyancsak Hegyeshalom-Nickelsdorfnál. Beszédet mond a magyar, az osztrák és a szlovák kormányfő, valamint José Sócrates, az Európai Tanács elnöke. Az ünnepségen részt vesz majd  José Barroso és Franco Frattini, az Európai Bizottság elnöke, illetve alelnöke is.

Nálunk nem kell

Városunkban nem tartanak ünnepségeket. A legutóbbi képviselőtestületi ülésen a tagok úgy határoztak, nem kell külön városi ünnepség ez alkalomból, és a határőrség sem tart ünnepélyes levonulást a posztokról. Az utolsó határőrt 20-án este 10-kor egyszerűen nem váltja következő.

Nálunk nem kell?

Jánossomorján ezzel az 1920-as trianoni döntés óta fennálló, és a térség, a település történelmét és mindennapjait igencsak befolyásoló határ gyakorlatilag eltűnik. Az első világháborút számunkra lezáró békediktátum egyébként pont a Pozsony-Hegyeshalom-Szombathely vasútvonal magyar kézben tartása miatt nem csatolta Mosonszentjános környékét Ausztriához.

Olcsóbb

Magyarország a számítások szerint mintegy 8 milliárd forintot takarít meg azzal, hogy a schengeni belső határellenőrzés megszüntetése folytán bizonyos infrastruktúrát már nem kell üzemeltetni.

A Shengeni-szerződés, arról a luxenburgi városkáról kapta a nevét, ahol 1985-ben Belgium, Hollandia, Luxenburg és a Német Szövetségi Köztársaság megállapodott a közös határokon történő a személyi ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről.  Az övezethez jelenleg az unió 13 régi tagállama, valamint Norvégia és Izland tartozik.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-