Bár korábban az Aranykapu-napok keretén belül, egy hétbe szorítva rendeztek Mihály napi vásárt, Oviolimpiát, koncertet és kiállítást az Aranykapu Körzeti Napköziotthonos Óvodában, idén mindezt az őszi hónapokra elnyújtva szervezték meg az óvoda vezetői.

 

Elsőként az Ovi Galéria nyitotta meg a kapuit, melynek témája idén a csuhébaba készítés volt. Az óvó nénik még el is játszották a gyerekeknek a kukoricafosztás népi hagyományát, vidám jelenettel, népdalokkal mutatva be a kicsiknek a letűnt korok szokásait. Majd a gyerekek közelebbről is megszemlélhették a három óvónénjük által készített kedves bábokat.

A régió egyetlen modellóvodájaként működő Aranykapu oviban nagy figyelmet fordítanak a művészeti nevelésre és a népi hagyományok bemutatására. Ennek évek óta leghangsúlyosabb programja a Mihály napi vásár. Főként, mivel nyilvános vásárokat is találunk itt, melyekre a szülők mellett más helyi érdeklődő is bekukkanthat.

A régi időkben Mihály napja előtt hajtották be a juhászok állataikat az istállóba, ezután pedig nagy vásárokat rendeztek, ahol adták-vették a jószágot, és a télre szükséges portékákat. Ennek mintájára csütörtökön Pusztasomorján, pénteken Szentjánoson, szombaton pedig Szentpéteren várták a vásározók kis vevőiket. Itt az ovisok gesztenyepénzeiken az óvó nénik és a szülők által készített apró ajándékok és sütemények közül választhattak.

Hamarosan az újrónafői és – idén először – a várbalogi oviban is rendeznek vásárt. E mellett a már hagyományos ovi koncertek és az oviolimpia is vár még az öt tagóvoda apróságaira az ősszel.

HT
-hirdetés- -hirdetés-