Szeptemberben kezdik a jánossomorjai szélerőműpark első szélkerekének alapozási munkálatait. Eddig a szükséges engedélyek beszerzése, többek között egy mezőgazdasági út átvágásához szükséges határozat miatt tolódott el az indulás.

 

Mint arról a helyi erőműparkot építtető cég, a W.P.S.S. Energetikai Kft. tájékoztatta a város vezetőségét, szeptember hónapban megkezdik az ASDAG-kavicsbánya környéki földeken felállítandó szélerőműpark építését. Az egyelőre csak egy szélerőmű utolsó építési feltételei is teljesültek azzal, hogy a németországi gyártó negyedik negyedévi teljesítéssel visszaigazolta az első erőmű-torony leszállítását. Ősszel így megindulhatnak az alapozási munkáltok. Mint a cég tájékoztatott: az építés a város mindennapi életére nem lesz kihatással, a teherforgalom emelkedése sem lesz jelentős a 86-os főúton.

A park terve már 2005 nyarán megvolt, azonban, úgy tudjuk, az engedélyek körüli hercehurca miatt csúszott eddig a beruházás. Az épülő parkhoz futó kábelek telepítéséhez ugyanis fel kell bontani egy, a közelben húzódó utat, melyhez azonban az engedélyt nem adta meg a legutóbbi időkig a kezelő Nemzeti Földalap.

Az eredeti tervek szerint az első jánossomorjai szélkerék 1,8 megawattos lesz, azaz több mint kétszer akkora teljesítményű, mint például az újrónafői szélkerék. Egy 1 megawattos torony – nemzetközi tapasztalatok szerint – 350-400 millió forintba kerül. Így tehát a jánossomorjai, 1,8 megawattos szélkerék több mint félmilliárd forintból épülhet fel.

Információink szerint a nemzetközi finanszírozási háttérrel rendelkező, magyar beruházó cég hosszútávon még 5 kerék építését tervezi ezen a területen. Elsőként azonban csak egyet emelnek majd, mert utána sokkal könnyebb megszerezni az engedélyeket  a további tornyok felállítására.

Dr. Kurunczi Károly polgármester örömmel fogadta a cég tájékoztatóját. Reméli, ezzel sikerült egy kátyúba jutott ügyet továbblendíteni. Hozzátette, a helyi strand építésénél is örülne egy hasonló fordulatnak.

-hirdetés- -hirdetés-