Ella könyve címmel megjelent L. Burda Zsuzsanna jánossomorjai művész életrajzi ihletésű regénye. Az írónő akár viharos fogadtatásra is számít, hiszen könyvében, mint mondja, szókimondóan mesél múltjáról, annak alakjairól. Az egyéni történetben benne van az elmúlt 60 év, akár országos, akár helyi történelemről beszélünk – állítja.

 

Valós történet kitalált szereplőkkel. Így jellemzi most megjelent, életrajzi ihletésű regényét a szerző. Az Ella Könyve, melyből részleteket már olvashattunk a Jánossomorjai Napló hasábjain is, mától kapható a helyi boltokban.
A szereplők, mint mondja L. Burda Zsuzsanna, behelyettesíthetők életének konkrét alakjaiba. A szókimondó történetmesélés alapul veszi a szerző 7 és 15 éves kora között írt naplójának részleteit is. „Az egyén igazságkereséséről szól a könyv. Senkit és semmit nem nevezek meg, mégis hitelesen beszélek az életemről. Persze nem ugyanaz minden, hiszen egyes eseménysorokat, alakokat irodalmilag továbbgondoltam, de mégis jellemzi a kort. A fogadtatás kapcsán mindenre számítok, de remélem, hogy sok olvasómat elindítja a regény saját igazságának felkutatása felé.” – mondta a szerző.
A regény egyik sarokpontja Ella bátyjának külföldre távozása, és ennek következményei a lány életében. A műben szó van a kitelepítésről, ’56-ról, minden fontosabb korszakról egészen a rendszerváltásig. De Jánossomorja korabeli képe is kirajzolódik az olvasó előtt.
A kisregényhez Herman Antal, a körzeti általános iskola magyar-történelem tanára írt előszót. Ebben kiemeli a történelem nagy eseményeit megélő kisember ábrázolását.
A könyv azonban nem ér véget a rendszerváltással, hiszen Ella történetének folytatása már kéziratban van, azt az első rész visszhangjaitól, és persze a kiadás más lehetőségeitől függően 2008-ban szeretné a közönség elé bocsátani a szerző.
A könyvet a festészettel és költészettel is foglalkozó művész saját kiadásban, ezer példányban tette közzé. A megjelenést, több más mellett, Jánossomorja Város Önkormányzata is támogatta 100 ezer forinttal.
A regénynek szeptembertől több bemutatója is lesz a környéken, így Jánossomorján tartanak majd a tervek szerint egy író–olvasó találkozót. Addig is az olvasók mától már megvásárolhatják a könyvet a szerzőnél (Tel.: 226-373) 1900 forintos áron, illetve a főbb helyi boltokban.
H.T.
-hirdetés- -hirdetés-