Augusztus 1-jétől a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár belső udvarát foglalják majd el a jelenleg még a város forgalmas pontjaira kipakoló árusok. A képviselő-testület rendeletben szabályozta az árusítás feltételeit. A nem a kijelölt helyen árusítók ellen szabálysértési eljárás indulhat.

 

Egyre többen és egyre több terméket árulnak már Jánossomorja utcáin, egyre nagyobb helyet elfoglalva. Olyannyira, hogy olykor a biztonságos közlekedést is veszélyeztették – hangoztatta már korábban is a képviselő-testület. Nemrég úgy is döntöttek, állandó árusításra alkalmas helyet jelölnek ki, hogy rendezzék a viszonyokat.
Így az összes árus könnyen megközelíthető, zárt helyen található majd meg minden hétköznap és szombaton reggel hét és dél között a művelődési ház udvarán. Az árusításra vonatkozó egyéb szabályok azonban nem változnak.

Közelítő emelés

Egyenlőre, tegyük hozzá, hiszen Lőrincz György képviselő javaslatára augusztusban a testület újra tárgyalja majd közterület-foglalási rendeletét, mert annak egyes eleme, főként az árusítóktól kért bérleti díj még 2000-ben meghatározott mértéke elavultnak számít. Ezzel szándékuk szerint közelebb hozzák majd a művelődési házban nagytermében alkalmanként árusítók és a közterület foglalási díjat fizetők közti árkülönbséget. A teremben vásárt tartók ugyanis a közterületen foglalási díjnál jóval magasabb összegért bérlik a  helyiséget jelenleg.

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna
 Jánossomorja jegyzője elmondta: “Közös érdekünk, hogy betartassuk: csak az árusíthat, aki kifizeti a közterület-foglalási díjat, és kifizeti a napi iparűzési adót is.”

A másik oldal

Az árusítók többsége tart az új helyzettől, hiszen úgy tapasztalják, hogy vásárlóik többsége nem hozzájuk indul, hanem inkább a napi teendőik intézése közben érkeznek, és ha meglátnak valamit, akkor vásárolnak a pultoknál. Ezért is pakolnak mindig forgalmas helyekre. Félő azonban, hogy a művelődési ház udvarára külön ezért nem fognak bemenni a vevők. Az árusoknál a bolti árak körülbelül feléért lehet bármihez hozzájutni, így meglehetősen nagy forgalmat bonyolítanak le nap mint nap.
V.V.
-hirdetés- -hirdetés-