Immár hetedik alkalommal veszi kezdetét a Hanság-nagyerdei Ifjúsági Találkozó, a Jánossomorjától pár kilométerre fekvő erdészház udvarán. Várhatóan ismét több száz régióbeli fiatal érkezik a helyszínre, hogy két napot együtt bulizzon át, igaz, a nagy forróság miatt fokozottabb biztonsági előírásoknak megfelelően.

 

Ma este hatkor nyilik meg, immár hetedszerre a nagyerdei fesztivál, pontosan azon a napon, melyen megdőlt minden idők legnagyobb hazai melegrekordja. A harmadfokú hőségriadóra való tekintettel szigorúbb házirendet vezettek be a találkozón. Tilos például tábortüzet gyújtani, de dohányozni is csak az előírt helyeken lehet majd – hívta fel a figyelmet a szervező Balassi Bálint Ifjúsági Klub.

Kérik egyben a kilátogatókat, a forróságra maguk is készüljenek fel, legyenek elővigyázatosak. Igaz, a helyi önkéntes tűzoltók ismét, mint tavaly, hűsítő út és fesztiválozó-locsolást adnak majd  a sátrazóknak.

A találkozó ideje alatt a vadak nyugalmára is jobban ügyelnek a fiatalok. Bár a terület felett rendelekző erdészettől évek óta nem érkezett kifogás a zajra, a helyi vadászok közül idén kérték a találkozó megszüntetését. (A város körlüi területet bérlő vadászegyesület – a háromból egyik – nyugalmi övezeteként kezeli a találkozó környékét.)

A klub azonban kiáll a találkozó mellett, szerintük a rendezvény nem csak a régió fiataljainak nyújt – később is hasznos – ismerkedési lehetőséget, de a természethez, a vadvilághoz is közelebb hozza őket. Ez a természetkedvelők számára is nagy érték kell legyen, mondták.

Ezévi szigorúbb szabályzatukban a klub – kompromisszumként és a természet érdekében – a vadak nyugalmának miniális háborítását tűzte ki célul – mondták a szervezők. Szórólapjaikon is felhívják a látogatók figyelmét, hogy óvják az erdőt, e mellett programjukból is elűzték az erdőben zajlódó játékokat, például a számháborút.

Az idei találkozó fő zenekara a kultikus, országos hírnevű Akela. Mellettük a tavalyi sikere miatt ismétlésre kért Erős Pista, a magyar Chili is jelentős, akik Red Hot Chili Peppers-dalokat játszanak majd. De már a pénteki estén is koncerteket láthatnak a vendégek, az est nagy durranásának a Henhouse Band ígérkezik. Természetesen mellettük több kisebb, helyi illetve környékbeli zenekar mutathatja meg tudását.

A találkozó már évek óta vonzza a környékbeli fiatalokat, olyannyira, hogy mára a legtöbben visszajáró vendégnek mondhatják magukat. Idén is egy külön busznyi fiatalt várnak testvértelepülésünkről, Nagyfödémesről.

A fesztivál költségvetését a Balassi Bálint Művelődési Ház, a helyi Önkormányzat, és több kisebb támogató bizotsította. A belépés mindenkinek – hagyományosan – ingyenes.

A találkozó részletes programja itt.
-hirdetés- -hirdetés-