Utolsó ballagását tartotta csütörtökön a jánossomorjai Karner Ádám Speciális Iskola. Az intézmény ugyanis megszűnik, tanulói szeptembertől a Klafszky-iskolában folytatják tanulmányaikat integrált oktatás keretében. A pedagógusok zökkenőmentes átállásra számítanak.

 

Heten ballagtak csütörtökön a Karner-iskolában, közülük négyen szeptembertől továbbtanulnak, hárman pedig dolgozni kezdenek. Ők az utolsó évfolyam, akik még karneres diákként fejezik be tanulmányaikat. Az iskolát törvényi változások miatt kénytelen megszüntetni az önkormányzat. (Összevont osztályok után ugyanis nem jár állami normatíva.)
1993 szeptembere óta működött külön intézményként a Karner Ádám Speciális Iskola, 2004-től igazgatás szempontjából a körzeti iskola tagintézményeként, de szakmailag továbbra is önállóan. ’93 előtt a Klafszky-iskolába jártak a speciális nevelési igényű gyerekek is. Most, 14 év után megszűnik a Karner, diákjai szeptembertől újra a klafszkysokkal együtt fognak tanulni. Dr. Kurunczi Károlypolgármester szerint ennek az az előnye, hogy így majd nem az általános iskola befejezése után kell csak visszailleszkedniük a társadalomba, ami az ő esetükben nem ritkán nem 14 éves korukban, hanem még később történik. A mostani ballagók között is van, aki már 18 éves; ők egész eddig kortársaiktól elkülönítetten tanultak, noha óvodába még ők is együtt jártak a többiekkel. Mostantól azonban az iskolaévekre sem választják külön őket. A pedagógusok bíznak benne, hogy működni fog az új rendszer. Winklerné Prémus Klára, a körzeti iskola Karner Ádám Speciális Tagozatának vezetője elmondta, mivel nem érte őket hirtelen a bezárás híre, volt idejük megbarátkozni a gondolattal, és a gyerekeket is megbarátkoztatni vele. „Most már megnyugodtunk, látjuk, hogy hogyan fog történni az oktatás és a nevelés a péteri iskolában, beszélgettünk az ottani nevelőkkel, szülői értekezleten vettünk részt, úgyhogy úgy gondoljuk, zökkenőmentes lesz.” – mondta a pedagógus. A speciális iskola tanárait nem kell elbocsátani, mind az öt pedagógus továbbra is az eddigi, speciális nevelési igényű diákjait fogja tanítani a főtantárgyakra a Klafszky-iskolában. Az integrált oktatásnak ugyanis az a lényege, hogy a főtárgyakat nem az osztállyal együtt, hanem külön csoportban tanulják az eddigi karneres gyerekek. Csupán a készségtárgyak, tehát rajz, technika, ének és testnevelés órákon lesznek együtt az osztálytársaikkal.
Varga Veronika – Jakab Viktória

-hirdetés- -hirdetés-