Erősítené mikrotérségi kapcsolatait és a helyi közösségi életet Újrónafő. E célt szolgálta a szombaton megrendezett, sikeres pörköltfesztivál.

 

Tizenkét bográcsban, délután öttől rotyogtak a különféle pörköltek a település egyik fedett gyárcsarnokában május 26-án, szombaton. A Rónafő Baráti Kör szervezte rendezvényre 600 kilátogatót vártak, ám nagyjából ezer adag pörköltet készítettek – mert a településen szokásosan az otthon maradó, főleg időseknek visznek kóstolót a helyiek. A kint maradó jóllakottakat estébe nyúló programok: zene, mulatozás várta.
Az új kezdeményezéssel hagyományt teremtenek és őriznek is, hiszen Újrónafő telepes falu, az itt lakók jórészt Hajdúböszörményből érkeztek. Az azon a vidéken jellegzetes birkapörkölt hagyományát szerették volna ezzel megőrizni az itteniek – mondta el televíziónknak Vecsei László önkormányzati képviselő, a baráti kör tagja, a rendezvény egyik szervezője. E mellett a rendezvény a közeli településekkel való kapcsolatok erősítését is szolgálja, ezért számos térségi település vezetője meghívót kapott a fesztiválra.
Vecsei László elmondta, reméli, hogy sikerül nagyszabású, hosszú jövőjű rendezvényt megteremteniük, amivel a helyi közösség is erősödhet, mert erre nagy szükség van. „Fel kell magunkra hívni a figyelmet, ennek pedig az egyik módja, hogy megmutatjuk az értékeinket, egyediségünket, és nem szabad bezárkóznunk.” Ezért a település a jövőben egyre szorosabbra szeretné fűzni kistérségi, kulturális, civil kapcsolatait, például legközelebbi szomszédjával, Jánossomorjával is, mondta el a nem mellékesen képzőművész képviselő.
-hirdetés- -hirdetés-