Uniós csereprogram keretében indult csütörtökön Lengyelországba a helyi Balassi Bálint Ifjúsági Klub tagjaiból és az Alapfokú Művészeti Iskola diákjaiból verbuválódott 13 fős zenekar. A program keretében lengyel barátaikkal megismertetik a magyar zenét, országunk és városunk kulturális sajátosságait is.

 

A helyi ifjúsági klub már korábban is ápolt kapcsolatokat határon túli ifjúsági szervezetekkel, hogy az Európai Unió keretén belül tapasztalatot cseréljenek a hatékony ifjúsági munkáról. E kapcsolatok egyikeként a lengyelországi Katowice mellett fekvő Piekary Slaskie ifjúsági klubja fogadja most két hétre településünk fiataljait. A két hét teljes költségét az Európai Unió kulturális alapprogramja finanszírozza. A csereprogram alapja a zene, mint közös nyelv. Így a jánossomorjai fiatalok alkotta együttes hazai népszerű pop-rock dalokkal és jellemző magyar tájegységek népzenéinek feldolgozásával lép majd színpadra odaát. Lengyel barátaik pedig saját jellemző zenéiket mutatják be, majd a két társaság egy közös koncerten eljátssza egymás dalait is. A kéthetes programban kirándulások, egymás kultúráját, települését megismertető estek is helyet kapnak.
A helyi társaság már év eleje óta próbál a Balassi Bálint Művelődési Házban. Koncertjüket várhatóan a jánossomorjai lakosok is láthatják majd az augusztusi Gödör Napokon. Lengyelországi útjukat az önkormányzat is támogatta 115 ezer forinttal, de több helyi szponzor, így az Asdag Kft., a Hipp Kft. és az Agro-Trió Kft. is segíti a fiatalokat. Akik e mellett több más magyarországi lengyel szervezettől és a Hagyományok Háza állami intézménytől is segítséget kaptak útjukhoz.
A program másik részeként a klub hamarosan szeretné vendégül látni a lengyel szervezetet városunkban, egy újabb uniós pályázat keretében. Akkor a tervek szerint a zene mellett a két nemzet gasztronómiai sajátosságaira is hangsúlyt fektetnének, bemutatva azokat a város lakóinak is.
-hirdetés- -hirdetés-