Mosonmagyaróváron már egy krízisothon is segíti azokat a bántalmazottakat, akik családi erőszak miatt kénytelenek voltak elmenekülni otthonról. Az odaérkezők számára három hétre ideiglenes lakhatást biztosítanak, és segítséget nyújtanak nekik, hogy hosszabb távra egy másik otthonba kerülhessenek. Az otthon jánossomorjai rászorulókat is fogad.

 

2005 júniusában nyitotta meg kapuit a Családok Átmeneti Otthona Közhasznú alapítvány, Mosonmagyaróváron. Az alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson a nehéz, reménytelen, helyzetbe került, elsősorban mosonmagyaróvári, de a környező falvakban élő családok számára is, életük újrakezdéséhez. Az intézményben már jánossomorjai rászorulón is segítettek korábban.

Otthonszerű

Olyan nőket és férfiakat fogadhat be az intézmény, akik kiskorú gyermekkel érkeznek. A családok egy évig élhetnek ott, amit akár egy fél évvel is meghosszabbíthatnak, ha a körülmények úgy kívánják. Az intézmény a szülő és gyermeke számára együttes lakhatást biztosít, otthonszerű elhelyezés formájában. A szülők maguk főznek családjuk számára, dolgozni járnak, a gyermekek, pedig óvodába illetve iskolába, amelyhez az otthon anyagi támogatást is nyújt.

Visszatérő vendégek

Az alapítvány 2007 januárjától egy krízisotthonnal is bővült, ami rövidebb távra, azaz három hétre ad szállást az otthonról elmenekülőknek, akik családi erőszak áldozataivá váltak. Magyarországon csak két ilyen krízisotthon működik, ezért az ország minden pontjáról tudják fogadni a családokat. Az ide érkezők segítséget kapnak, hogy új intézménybe kerülhessenek, ahol már hosszabb ideig tartózkodhatnak. Az intézmény segítséget nyújt egy jobb élet kezdéséhez, amit sajnos nem minden család tud teljes mértékben kihasználni, hiszen az odaérkezők 30%-a visszatér a bántalmazóhoz.

Beilleszkedni segítséggel

Zalánné Giczi Erna szakmai vezető televíziónknak elmondta, segítenek az ide érkezőknek megkeresni a természetes támaszaikat az életükben. “Segítő kezet nyújtunk a család felkutatásában, támogatjuk őket, hogy eljussanak azokhoz a személyekhez, intézményekhez,akikhez maguk, személyesen fordulhatnak segítségért. Ezzel is elősegítve a társadalmi reintegrációjukat.”

Szolgáltatások

Az otthonban szociális munkások, szociálpedagógusok, gondozók dolgoznak. Az intézmény munkája négy alappilléren nyugszik: Lakást biztosít az odamenekülők számára, ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadást nyújt, valamint napi családgondozásban részesíti őket. Az otthonban éjjel nappali ügyelet van, ami azt jelenti, hogy bármikor be lehet jelentkezni, illetve megjelenni. A két intézmény összesen 65 férőhelyes.
Az alapítvány a jánossomorjai vállalatoktól ill. magánszemélyektől is rengeteg adományt kap, amely hatalmas segítség a számukra.

A rászorulók éjjel-nappal hívhatják az intézmény segélyvonalát a
06/96 – 204-168-as számon.

Wyszocsánszki Eszter

-hirdetés- -hirdetés-