Több, mint 22 millió forint értékben tervez felújításokat a Balassi Bálint Művelődési Ház. Az előtér komplett átalakítása és a nyílászárók cseréje mellett az épület mögötti udvar korszerűsítése is szerepel a tervek között. Az költségek nagy részét, 20 millió forintot pályázati úton szeretné előteremteni az intézmény.

 

A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatására kiírt CéDe, vagyis céljellegű, decentralizált pályázata. Ezen a pályázaton az önkormányzati tulajdonok, valamint szolgáltatások és tárgyi eszközök fejlesztésére, beszerzésére lehet pályázni, maximum 20 millió forint összegig, amihez rendkívül kedvező, csupán 10%-os önrésszel, azaz 2 millió forinttal kell az önkormányzatnak hozzájárulnia.
A pályázat magában foglalja az épület előterének teljes rekonstrukcióját, padlótól plafonig történő felépítését. A járólapozás, az új világítótestek, új fogasok és beépített szekrény mellett szerepel a tervek között egy fénymásoló helyiség kialakítása is.
Nagyszabású tervek készültek az udvar átalakítására is, itt a bejáró és a jelenlegi betonos terület is díszburkolatot kapna, a bejárat mellett pedig a belső oldalon is parkolóhelyeket alakítanának ki. A zeneiskola így már ebből az irányból is megközelíthetővé válna, tehát a művelődési ház nyitvatartási idején kívül is egyszerűbben, zökkenőmentesen látogathatnák a tanulók. Az udvar többi részén, a jelenlegi zöldterület megtartásával padokat, valamint asztalokat helyeznének el, amik a jövőben különböző foglalkozásokon is használhatók lesznek.
A pályázat másik, fontos része az épület külső és belső nyílászáróinak teljes cseréje, mely során műanyag ajtók és ablakok váltanák le a régieket. Ez természetesen nem érinti a zeneiskola épületét, ott ugyanis már az építéskor ilyen nyílászárókkal látták el a termeket.
A pályázatok elbírálását május 31.-ig végzi el a tanács, a nyertes pályázatokat pedig két éven belül kell megvalósítania a nyerteseknek. A felújítási tervek jövőbeli, következő lépése a művelődési ház külső hőszigetelése és pucolása, mely jelenlegi áron közel 6 millió forintba kerülne. Az összeg egy részét a szintén pályázati úton szeretné megszerezni az intézmény.

Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-