Vállalja az önkormányzat a hétköznapi orvosi ügyelet helyben tartását, miután az eddig meglévő hétközi orvosi készenlét a törvényi előírások szerint nem működhet tovább. Ez a javaslat kerül majd a város képviselőtestülete elé a  hónap végi ülésen. A változás nagyjából öt millió forint többletkiadást jelent a városkasszának.

 

Hamarosan már hétközben is a hétvégi orvosi ügyelet megoldásaival találkozhatnak a jánossomorjai lakosok. 2007 január elsejétől ugyanis megszüntette a törvény az eddig többek között Jánossomorján is működő “hétközi orvosi készenlétet”, helyette ugyanolyan, diszpécserrel és központi helyen ügyelő orvossal felálló, hétközi orvosi ügyeletet kell fenntartania, vagy ilyenhez kell csatlakoznia a településnek.

Döntés hó végén

A várhatóan április 25-én tartandó e havi képviselő-testületi ülésen tárgyalja majd a grémium a jánossomorjai hétköznapi orvosi ügyelet kérdését. Mint arról televíziónknak Dr. Kurunczi Károly polgármester beszámolt, a városvezetés szeretné helyben tartani az ügyeletet, így maga hozza létre helyben a hétközi ügyeletet. Ez a javasalt kerül majd a testület elé az áprilisi, várhatóan 25-én, szerdán tartandó testületi ülésen. Ellenkező esetben egy másik, ügyeletet adó településhez kellene csatlakoznia Jánossomorjának, ami az ellátás minőségének romlását: az orvos lassúbb helyszínre érkezését is jelenthetné.

Ide jön a doktor

Az új rendelkezés szerint hétközben délután 16 órától másnap reggel 8 óráig ugyanolyan ügyeletet kell tartani a városban, mint a hét utolsó napjain. A minden nap diszpécser szakápolóval és orvossal felálló ügyeleti szolgálathoz Jánosomorján 6-7 orvosra van szükség. Ezt azt jelenti, mondta a polgármester, hogy 3-4 fő ügyeletet vállaló orvost kell bevonni a munkába. Ennek érdekében az önkormányzat több, környező településekről ingázó orvossal kötne szerződést. Információink szerint Mosonmagyaróvárról, Dunakilitiről és Hegyeshalomból is jelentkeztek már a poszra.

Egy főállásban

A diszpécser szakápólók kérdését úgy oldaná meg az önkormányzat, hogy főállásban, közalkalmazotti státuszban alkalmazna egy telejs munkaidőben dolgozó szakápolót, aki így heti négy napon vállalhatna szolgálatot. A fennmaradó három napon pedig más, jelenleg is dolgozó szakápolónőknek kellene elvállalniuk a diszpécseri munkát – akár eddig, a hétvégi ügyelet során.
Sajátból

Az előzetes számítások szerint ez mintegy ötmillió forintnyi pluszköltséget jelent majd a városi büdzsében, hiszen a hétközi ügyelet költségeit teljes egészében Jánossomorjának kell kifizetnie. A változást ugyanis az egészségügyi pénztár nem finanszírozza.

Figyelmeztetés

A változás szükségességére Dr. Kiss Imre, megbízott kistérségi tisztifőorvos március 26-án kelt levelében figyelmeztette a várost, hogy a megváltozott jogszabályok miatt a városi ügyelet a jelenlegi formájában nem működhet tovább, hiszen a jogi keretek év elejével megváltoztak.

Döntés előtt

A legutóbbi, márciusi testületi ülésen Dr. Mihályi Zsuzsanna képviselő-háziorvos, aki a testületben a program helyi koordinátora elmondta, már többhetes munka fekszik az új ügyelet megszervezésében, azonban nyilvánvaló: Ha helyben akarják tartani az ügyeleti szolgálatot, akkor ki kell bővíteni mind az orvosok, mind az asszisztencia létszámát. A végső döntésig azonban még e hónap végéig várnunk kell.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-