Immár harmadik hete működik a szelektív szárazelemgyűjtés Jánossomorján is egy országos program keretében. A városunkban tíz helyen elérhető gyűjtőedények kihasználtságnak függvényében később lehetőség nyílik a további bővítésre is.

 

A problémás háztartási hulladékok között előkelő helyet foglalnak el a szárazelemek. Ez a hulladékfajta a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősül. Szabálytalan elhelyezésük hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.

Ezek szelektív gyűjétsére, főként vidéken és a kisebb városokban azonban nem nyílt lehetőség, annak ellenére, hogy a kormány már 2005-ben rendelkezett a hordozható elemek visszavételi visszagyűjtési kötelezettségéről, annak megszervezését, finanszírozását a gyártók felelősségi körébe rendelve. A fogyasztóknak ugyanakkor már 2001-ben megtiltotta, hogy a kimerült elemeket és elhasználódott akkumulátorokat más hulladékba keverjék, tehát mondjuk a lakossági hulladékgyűjtőbe dobják.

A RE’LEM Kht az elemgyártók és forgalmazók megbízásából most megindított akciójával azon dolgozik, hogy a városi és vidéki felhasználók számára elérhető távolságban biztosítsa a hordozható elemek és akkumulátorok kényelmes és biztonságos elhelyezését.

Lóránt István Jánossomorja aljegyzője televíziónknak elmondta, a várost a Györ-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kereste meg, az országos szinten koordinált programhoz való csatlakozás lehetőségével. A gyűjtés sem a lakosságnak, sem a városi önkormányzatnak nem került pénzébe. A gyűjtőpontokat a város jelölte meg, azon feltétel mellett, hogy az edényeket kizárólag épületek zárt/zárható terében szabad elhelyezni. Ezért nem találunk például utcán, közterületen ilyen elemgyűjtő kukát. Ennek hátránya, hogy csak ezen intézmények nyitvatartása alatt használhatjuk a tégelyeket, ám a rongálás lehetőségét is mérsékli. “Talán a közterületi elemtartó kukákra még nem érett meg a helyzet” – tette hozzá az aljegyző.

Az edényzet kihelyezése, szállítása teljesen díjmentes az Önkormányzatnak. A cég meghatározott időnként viszi el az edények tartalmát és folyamtosan figyeli a kihasználtságot. Ahol több gyűlik össze, oda nagyobb edény kihelyezését javasolják majd, ahol kevesebb onnan visszaszállítják az edényt. A cég kizárólag a szárazelemekkel foglalkozik, a programban nem vesz részt a régióban a szelektív gyűjtést végző Rekultív Kft sem.

Jelenleg 10 helyen találhatunk elemgyűjtő edényt, kilenc önkormányzati intézményben és egy somorjai üzletben.

A kihelyezési pontok tényleges listája*

1. Aranykapu óvoda, Pusztasomorja
2. Aranykapu óvoda, Szentjános
3. Aranykapu óvoda, Szentpéter
4. Központi Iskola (felső tagozat)
5. Központi Iskola (alsó tagozat)
6. Klafszky K. tagiskola, Szentpéter
7. Orvosi Kombinát
8. Művelődési Ház
9. Bölcsőde/Idősek Otthona
10. Somorjai volt ÁFÉSZ bolt

*Korábban a lista pontatlanul látott napvilágot helyben.
-hirdetés- -hirdetés-