A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az Egyház három szent napban emlékezik meg Jézus szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról – Jánossomorján is. A húsvéti népi hagyományok azonban nem kapnak hangsúlyt városunkban.

 

Városunkban idén Pusztasomorján kezdődtek a húsvéti szertartások a nagycsütörtöki utolsó vacsora, az Oltáriszentség alapításának emlékmiséjével. A mise Glóriájára megszólalt az orgona, a harangok, a csengők, hogy aztán a gyász jeléül elhallgassanak egészen húsvét éjszakájáig.

A szentmise végén az oltáriszentséget a mellékoltár tabernákulumába helyezik, majd az oltárfosztásra kerül sor: A minden díszétől megfosztott templom a pusztaság és a vigasztalanság képét mutatja. A szentáldozat bemutatása sem történik meg Jézus feltámadásáig.

A nagypéntek Urunk halálának emléknapja. Jánossomorján délután hagyományosan a Liget utcai kálváriánál végeztek keresztutat a hívek, este pedig a mosonszentjánosi templomban tartották a nagypénteki szertartást.  Ezen a napon nincs szentmise, mert ekkor Jézus maga mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán.
Nagyszombat este Mosonszentpéteren ünnepelték a katolikusok Jézus feltámadását. A vigília tűzszenteléssel és a húsvéti gyertya megáldásával kezdődött, a Dicsőségre megszólaltak a harangok és az orgona. A szertartás fontos része a vízszentelés és a keresztségi fogadalom megújítása.
A szentmise végén feltámadási körmenetben vitték a hívek a világosságot, az örömhírt, hogy Jézus feltámadt.
Húsvét vasárnap reggel ételszenteléssel folytatódtak a szertartások. Ekkor a pap megáldja a húsvéti ételeket, a sonkát, a tojást és a kalácsot, amiket a hívek visznek a szertartásra. A vasárnapi, ünnepi szentmisén a keresztények alleluját énekelve fejezik ki a feltámadásba vetett hitüket.
Városunkban a Húsvéthoz – mint termékenységi, tavaszköszöntő ünneptípushoz – kapcsolódó szokásokat, hagyományokat őrző külön programot, rendezvényt, locsolóbált nem tartottak, az iskolákban és az óvodákban azonban, mint rendszeresen, most is felelevenítették a régi hagyományokat.

V.V. – H.T.

-hirdetés- -hirdetés-