Két baba-mama klub is várja a város kisgyermekes anyukáit Jánossomorján február óta. Az összejövetelek közösségi programot kínálnak az anyukáknak és a gyerekeknek, de a részvevők számára az itt kapott jótanácsok, ötletek különösen hasznosak.

 

Csütörtökön már harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit mindkét baba mama klub az érdeklődő kisgyermekes anyukák előtt. A szervezők szerint ez jó módja annak, hogy a GYES-en lévő anyukák addigi tapasztalataikat megoszthassák más szülőkkel is. A két időpontban, délelőtt és délután tartott különálló foglalkozás is azt a célt szolgálja, hogy minél több szülő ellátogathasson ide gyermekével.
Tanácsok, tippek

A délelőtt tartott összejövetelen az anyukák gyermekgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg olyan aktuális témákról, amelyek segítséget nyújtanak anyai teendőik ellátásában. Amíg az anyukák tapasztalatot cserélnek, addig a picik megismerkedhetnek egymással és játszhatnak egymás játékaival.

Kovácsné Bors Diána résztvevő elmondta, hasznosak és nagyon érdekesek az itt hallottak. “Hallhattunk például különböző patikai jótanácsokat, hogy mit is adhatunk a gyerekeknek, ha betegek, de a vitaminok beviteléről is beszéltünk.”

Nagyobbaknak is

A délutáni klubban már a nagyobb gyerekeké a szerep. A bütyköldében a gyermekek fejleszthetik a kézügyességüket is. Az aktívabb gyerekeknek lehetősége van a testmozgásra is, mert különböző ügyességi és mozgásfejlesztő játékok állnak a rendelkezésükre.
Szalkáné Gyurasits Krisztina szintén ide jár kisgyerekével. Mint mondja ezek a foglalkozások valamennyire fel is készítik a kicsiket az óvodai életre. “Ismerkedhetnek kortársaikkal, és a bátortalanabbak is kicsit talán bátorabbak lesznek ezáltal.”
Közelebb hozza – hozza legközelebb

Az anyukák szerint a baba-mama klub a tapasztalatcsere és tanácsadás mellett remek lehetőséget nyújt az ismerkedésre, az új barátok szerzésére, és az érdekes programok közelebb hozhatják egymáshoz az anyukákat és a kisgyermekeket is.

Csak hatvan

2006-ban Jánossomorján 60 gyermek született. (Viszonyításképpen: a 80-as évek közepén helyben ez a szám stabilan 150 környékén mozgott) A foglalkozásokat tartó védőnők elmondták a születések száma az utóbbi években helyben csökkenő tendenciát mutat, de megfelel az országos átlagnak. 2006 ban Magyarországon az ezer főre számított születések száma 9,9, ami még mindig kevesebb, mint a halálozási ráta.

Wyszocsánszki Eszter

-hirdetés- -hirdetés-