Húsvét után megkezdődhet a Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi, azaz a volt mozi épületének könyvtárrá alakítása. Az új könyvtár a tervek szerint ez év végétől kétszer akkora területen várja majd látogatóit.

 

A felújítási munkákat több elemre bontották. Külön zajlanak a kőműves munkák, a tetőszerkezet cseréje, a villanyszerelői munkák, illetve a szellőzőrendszer kialakítása. Korábban többször felmerült már, hogy a közel száz éves épület öreg, dohosodásra hajlamos falai nem tesznek jók a bent tárolt könyveknek, folyóiratoknak. Ezt kiküszöbölendő modern szellőzőrendszerrel látják el az épületet, ami a jövőben légkondicionálóval is bővíthető.

A beruházás költségvetése 26 millió forint, ebből azonban csak 6 millió forint önrészt kell az önkormányzatnak vállania, a többi  a Közkincs Hitelprogram részeként érkezik hozzá. A program különböző közösségi beruházásokat segít oly módon, hogy a megvalósításhoz szükséges pénzforrást kamatmentes hitelként adja. A 20 millió forintos kölcsönt így Jánossomorjának 20 évre lebontva, évi egymillió forintos törlesztőrészletekben kell visszafizetnie.

Az épület nagytermében kap helyet a könyvtárterem, mely a mostaninál kétszer nagyobb alapterületen várja majd az olvasókat. A tágasabb tér így lehetőséget nyújt a könyvek átláthatóbb, szelősebb elrendezésére, s a jelenleg raktáron lévő könyvek közzétételére is.
A régi színpad helyén, egy gyermekkönyvtárnak kialakított galéria várja majd a gyerekeket, ahová csigalépcsőn juthatnak majd fel.
Az új könyvtár nagyterme – építészeti korlátok miatt – ablaktalan lesz, mesterséges fény fogja majd megvilágítani a polcokat, ám a kímélő fényű világítóeszközök zavartalan könyvtárhasználatot biztosítanak majd, igérik az illetékesek.
A volt helytörténeti tárlat termébe kerül a könyvtári olvasószoba (ez immár ablakokkal), ami a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül is használható lesz, s akár iskolai könyvtári órák megtartására, vagy különböző szervezetek összejöveteleire is alkalmas lesz.
Itt kapnak helyet az ingyenes internet kapcsolatot biztosító számítógépek is, amik száma a jövőben az igényeknek megfelelően bővíthető lesz.

Az épület egyik bejárata mozgássérültek számára is használhatóvá válik. A felújított mosdókban szintén található lesz egy akadálymentesített WC a mozgáskorlátozottak részére.
A felújítási munkálatok a régi könyvtár átköltöztetését is beleértve novemberig lezajlanak, így a tervek szerint már a 2007-es év végén a látogatók rendelkezésére áll az új könyvtár.

V.D

-hirdetés- -hirdetés-