Kedden kiköltözött régi helyéről, a volt mozi épületéből a jánossomorjai Helytörténeti Gyűjtemény. Hogy hol és mikor lesz újra látogatható a kiállítás, az még bizonytalan. Valószínű, hogy egy későbbi képviselő-testületi ülésen döntenek majd róla.

 

Húsvét után megkezdődik a régi mozi (amely az utóbbi években a Német Kisebbségi Önkormányzat kulturális központjaként működött) átalakítása, így az épületben eddig tárolt Helytörténeti Gyűjteményt is határozatlan időre be kellett zárni. A kiállítási tárgyakat kedden átszállították a volt pusztasomorjai iskola egyik helyiségébe, ahol ideiglenesen tárolják őket. Az új helyszín kijelölése a képviselő-testület feladata lesz majd. Lőrincz György, jánossomorjai művelődésiház-igazgató egyeztetéseket folytat Szentkuti Károllyal, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatójával arról, hogy a tárlat a jövőben milyen formában nyíljon meg újra. Az új kiállítással szeretnék majd Jánossomorja teljes történetét bemutatni. A mostani gyűjtemény ugyanis “csak” a heidebauer-kultúrát örökíti meg, azaz az évszázadokon át Mosonszentjánoson és Mosonszentpéteren élt németajkú lakosság életét. Az új, részletesebb és egységesebb tárlat a tervek szerint részben ebből az anyagból állna, viszont szeretnék kiegészíteni Pusztasomorja történetével, és bemutatni a későbbi, a németek kitelepítését követő, és a három község egyesülése utáni időket is.
A kiállított anyag a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum tulajdona; a keddi költöztetést így egy ottani muzeológus felügyelte, ő ellenőrizte, hogy megfelel-e majd a tárgyaknak az ideiglenesen kijelölt hely. Bár, mint azt Lőrincz György elmondta, a régi mozi épületében sem volt ideális helyük.
J.V.

 

-hirdetés- -hirdetés-