Június 18-án nyitották meg a Kisalföld élő népművészete című megyei kiállítást a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Házban. Az alkotásaikat most bemutató fazekasok, csipkekészítők, kosárfonók, fafaragók között Kovács István, jánossomorjai fafaragó munkáti is megtekintheti a közönség. A tárlat július 4-ig várja a látogatókat.

Népművészet helyett inkább népi díszítő művészetnek hívják munkájukat a Kisalföldi Népművészek Egyesületének alkotói, akiknek műveit most két hétig a jánossomorjai érdeklődők is megtekinthetik a művelődési házban.

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ és a Kisalföldi Népművészek Egyesületének együttműködésével rendezett vándorkiállításnak Pannonhalma és Beled után Jánossomorja a harmadik állomása.  A következő helyszín pedig Kapuvár, majd Mosonmagyaróvár lesz – tudtuk meg Erdélyiné Horváth Gabriella népi iparművésztől, a kiállítás rendezőjétől.

A tárlatot Jánossomorján Perger Gyula, a győri Xantus János Múzeum igazgatója nyitotta meg június 18-án. A múzeumigazgató elmondta, a XX. század a lelki és ízlésbeli értékvesztés évszázada volt, és az egyformára gyúrt, lélek nélküli társadalmat az egyentárgyak, az egyenízlés, az egyenművészet és az egyenemberek jellemzik. A hozzánk kötődő tárgykultúra nélkül azonban Perger Gyula szerint üres az életünk. A népi díszítő művészet jellegzetessége a funkcionalitás, azaz, hogy ezeknek a tárgyaknak a feladta nem pusztán az öncélú gyönyörködtetés, hiszen hétköznapi használati tárgyakról van szó. Perger Gyula szavaival: van “igazi” funkciójuk is. Épp ezért különlegesek, mert egyfelől a hétköznapi tárgykultúra részei, ugyanakkor mégis egyediek. A múzeumigazgató kiemelte, ez a művészet olyan szemléletet közvetít és éltet tovább, amely ma már kihalóban van. Ezeknek a tárgyaknak ugyanis még lelkük van, mert nincs közük a tömegtermeléshez.

A most nálunk kiállított alkotások a legkülönfélébb alapanyagokból és technikával készültek, vannak közöttük egyebek mellett például lószőrékszerek, és csontból faragott fűszertartók is.

A tárlaton bemutatkozó 26 művész alkotásai között Kovács István, jánossomorjai fafaragó munkáit is láthatja, aki július 4-ig ellátogat a művelődési házba.

-hirdetés- -hirdetés-