Gyermekotthon nyílik Jánossomorján a Liget utcában. A megyei önkormányzat megvásárolta a mosonszentpéteri Meszlényi-féle házat, amely augusztustól mosonmagyaróvári és környékbeli, állami gondozott gyerekeknek ad otthont.


A Liget utca 3. számú ház a Győr – Moson – Sopron Megyei Önkormányzat gyermekvédelmi rendszerében játszik ezentúl fontos szerepet. Szabó Miklós a megyei önkormányzat alelnöke televíziónknak elmondta, régi adósságukat törlesztik ezzel, Mosonmagyaróvár és környéke ugyanis fehér folt volt eddig a megyei gyermekvédelmi rendszerben. Mint mondta, azért döntöttek Jánossomorja mellett, mert olyan helyet akartak, ahol adott az iskola, a gyógypedagógiai és egészségügyi ellátás, ugyanakkor nincs annyi környezeti ártalom, mint egy nagyvárosban. “Másrészt Jánossomorja várossá válását is szerettük volna ezzel elismerni” – mondja az alelnök.

Az intézmény úgynevezett lakásotthon lesz. Ennek az ellátási formának a lényege, hogy a gyerekek családhoz hasonló körülmények között nevelkedjenek fel: családi házban, egyszerre legfeljebb 10-12 gyerek 4-5 nevelővel, akikkel közösen vásárolnak, főznek, takarítanak.

A jánossomorjai lakásotthonba 11 gyerek érkezik augusztusban egy pedagógussal és négy gyermekfelügyelői végzettségű gondozóval. A gyerekek állami gondozottak; van közöttük, félárva, árva, és van, akinek a szülei mindketten élnek, csak nem olyan életvitelt folytatnak, vagy nem olyanok a szociális körülményeik, hogy megfelelő módon tudnák biztosítani a gyermeknevelést. A szülőknek lehetőségük van a kapcsolattartásra gyermekükkel.  A törvény előírja, hogy a gyermekek ellátását a szülőktől 50 km-es körzetben kell biztosítani, ennek tesz eleget a megyei önkormányzat a jánossomorjai lakásotthonnal, hogy a mosonmagyaróvári és környékbeli szülők látogathassák gyerekeiket. (noha a szülők egy része nem él ezzel a jogával) Az ide kerülő gyerekek eddig a mosonmagyaróvári átmeneti otthonban illetve a szakonyi lakásotthonban éltek, amelyet most fölszámol a megyei önkormányzat. Közülük ketten középiskolás korúak, kilencen általános iskolások – ők szeptembertől Jánossomorján járnak majd iskolába. Rajtuk kívül 4 utógondozottnak biztosítanak itt lakhatási lehetőséget. Ők 18-24 év közötti fiatalok, akik az állami gondozásból kikerülve már önálló életvitelt folytatnak; vannak köztük, akik a mosonmagyaróvári egyetemre járnak.

A Liget utcai épületbe minimális átalakítás után augusztus elején költöznek az új lakók.

 

-hirdetés- -hirdetés-